Vi er vilde med betalingskort

Danskerne er verdensmestre i at bruge kort i stedet for kontanter - og vi er meget trofaste over for Dankortet.

Foto: Foto: Colourbox. Dankortet er stadig en solid nummer 1, men internationale kreditkort trænger sig på.
Læs mere
Fold sammen

Ifølge en opgørelse fra Lafferty Group, en finansiel research- og rådgivningsvirksomhed, brugte danskerne i 2008 deres betalingskort flest gange sammenlignet med forbrugere i resten af verden. Det viser, at danskerne foretrækker at betale med kort frem for kontanter, når de handler, mener PBS, der håndterer kortbetalinger for de danske banker og forretninger.

Opgørelsen viser, at hver dansker i gennemsnit brugte hvert af sine betalingskort 166,3 gange i 2008. Det globale gennemsnit er på 27,8 transaktioner pr. kort, og det betyder, at Danmark ligger langt over gennemsnittet.

Tallene afspejler til gengæld, at danskerne er blevet vænnet til, at ét kort - Dankortet - i grove træk dækker alle betalinger. Derfor bliver gennemsnittet pr. kort så højt.

"Vi er vant til at kunne bruge Dankortet næsten uanset, hvor vi kommer hen, hvilket vi flittigt gør til både store og små betalinger. At stadig flere forretninger nu også tager imod internationale betalingskort er blot med til at forstærke denne tendens," siger Lars Fruergaard, direktør i PBS.

De nye kort kan bringe Dankortets enerådende position i fare: I 2008 steg brugen af dansk udstedte internationale betalingskort markant. I 2008 steg antallet af kortbetalinger med internationale debetkort (Visa Electron og Maestro) med 70 procent imens brugen af kreditkort i samme periode steg med 41 procent.

"For forretningerne giver det også oplagte fordele at nedbringe brugen af kontanter, herunder også anden valuta. Derfor vælger stadig flere forretninger at tage imod internationale betalingskort, vurderer Lars Fruergaard.

I dag tager omkring 89.000 danske forretninger imod Dankort, mens cirka 42.000 forretninger tager imod internationale kort.