"Vi er påpasselige med ordet boble"

Udbuddet af københavnske lejligheder til salg er steget næsten 50 procent det seneste år. Realkredit Danmark advarer både mod ordet boble og mod frygten for ikke at komme med på bolig-vognen.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisstigningerne på det københavnske boligmarked er bemærkelsesværdigt store, vurderer cheføkonom Christian Hilligsøe-Heinig fra Realkredit Danmark, som dog holder igen med ordet boble.

»Vi er meget påpasselige med at bruge det ord. Det, vi altid synes, at man skal være på vagt overfor, er, hvis priserne stiger rigtig meget over en længere periode. Det har de gjort i København siden starten af 2012, når man kigger på ejerlejligheder, hvor priserne faktisk nu er oppe med 20 procent,« siger Christian Hilligsøe Heinig.Han sammenligner situationen med boligmarkedets tilstand frem til finanskrisen, hvor frygten for ikke at komme med på vognen pumpede priserne op.

»Det her skal ikke fortsætte i meget længere tid. Tocifret stigningstakt over flere år øger risikoen for at der er noget usundt i gang,« siger han, og advarer mod den frygt som kan skabe en selvforstærkende effekt.

I stedet opfordrer han folk til at tage udgangspunkt i egne forhold og behov - ikke markedets tendenser. Ikke mindst fordi forudsætningerne hurtigt kan ændre sig.

»Der kan være perioder, hvor priserne kommer til at stige for kraftigt på grund af for stor optimisme, og så kan der komme fald efterfølgende. På nuværende tidspunkt er rentestigninger en risikofaktor. Ingen ved hvornår, men det vil sandsynligvis ske, og det skal økonomien også kunne holde til. Købsbeslutningen skal tages ud fra egen økonomi og egne behov,« siger Christian Hilligsøe-Heinig.

Mandagens boligstatistik fra Realkreditrådet viste, at udbuddet af lejligheder i København er steget med næsten 50 procent det seneste år

Samlet i hele Danmark er der i dag 65.005 boliger til salg. Det er 1.280 flere end for et år siden, og stigningen er sket på tværs af boligtyper.

Udbudspriserne stiger gennemsnitligt med 0,7 og 6 procent for henholdsvis huse og ejerlejligheder sammenlignet med sidste år, dog næsten udelukkende trukket frem af hovedstadsområdet, men nogle landsdele fortsat oplever faldende priser.