Vi drømmer om tidlig pension

Vi vil gerne trække os tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet. Spørgsmålet er, om vi har råd til det.

Mange danskere drømmer om en tidlig pension, men spørgsmålet er, om der er penge til det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne længes efter at gå på pension og smække benene op. Kun 16 procent af danskerne regner med at være på arbejdsmarkedet, når de er ældre end 65 år, og det er giftigt for dansk økonomi. Men det kan også være giftigt for privatøkonomien, da lysten til at trække sig tidligt tilbage er kombineret med en undervurdering af levetiden for de fleste.

Det viser tal i en undersøgelse fra analysevirksomheden Capacent Epinion bestilt af PFA Pension.
Det er især danskere mellem 34 og 54 år, der ønsker at trække sig tilbage i en tidlig alder. 51 procent af denne aldersgruppe angiver, at de vi på pension, inden de fylder 65 år.

 

47 procent af kvinderne og 34 procent af mændene regner med at være gået på pension, inden de fylder 65 år.

"Tilbagetrækningsalderen falder fortsat, og denne undersøgelse bekræfter i høj grad, at danskerne ønsker at trække sig tilbage før de fylder 65 år. Det er med til at forlænge pensionstilværelsen, hvilket stiller store krav til størrelsen af pensionsopsparingen. Det er specielt iøjnefaldende, at kvinderne i så høj grad i forhold til mænd ønsker at trække sig tidligere tilbage, når vi kan se, at deres pensionsopsparinger er væsentligt mindre end mænds," siger Jens Peter Udsholt, direktør i PFA Senior.

Offentligt ansatte er mere opsatte på at trække sig tilbage end privatansatte. Kun 38 procent af de offentligt ansatte regner med at være på arbejdsmarkedet efter de er fyldt 65 år, mens den tilsvarende andel for privatansatte er 51 procent.

Men de gør måske regning uden vært, da forventningerne til pensionstilværelsens længde ikke stemmer overens med opsparingerne. Kun 15 procent af danskerne forventer, at de vil have en pensionstilværelse, der varer mindre end 15 år. Og 56 procent regner med at være pensionister i mere end 15 år.

Men gennemsnitsalderen er i dag cirka 76 år for mænd og knap 81 år for kvinderer - og stigende. Dermed kan en del risikere en ubehagelig overraskelse i form af en utilstrækkelig pensionsopsparing, mener PFA.

"Der er en skævhed i danskernes pensionsopsparinger, når vi ser disse tal. Og faktisk så undervurderer rigtig mange, hvor gamle de bliver, hvilket gør, de ikke får sat nok penge til side til alderdommen, og sparer forkert op. Rigtig mange sparer op på en kapitalpension eller en 10-årig ratepension, hvilket i mange tilfælde vil vise sig ikke at være nok. Derfor bør flere danskere overveje en livrente-opsparing, som er sikkerheden for, at der kommer penge på kontoen hele livet," siger Jens Peter Udsholt fra PFA.

En ti-årig ratepension kan dog til hver en tid forlænges til en anden løbetid. Men så bliver udbetalingerne selvsagt mindre. Alternativt kan både en ratepension og en kapitalpension konverteres til en livrente, der sikrer udbetalinger hele livet.

Men undersøgelsen viser også, at 41 procent af danskerne i høj grad eller i nogen grad er bekymrede for, om de har fået nok sparet op. Kun 18 procent er slet ikke bekymrede.