Vi bruger mere energi men betaler mindre for det

Danskerne bruger mere energi, men alligevel skrumper regningerne for energiforbruget. Det skyldes lave oliepriser og en koldere vinter, vurderer ekspert.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Selvom kalenderen melder forår om under en uge, behøver vi ikke at skrue ned for varmen. I hvert fald ikke, hvis vi gør det af økonomiske årsager.

Danskerne bruger nemlig mere energi, men regningerne på energiforbruget bliver alligevel mindre. Det viser nye tal fra Danmarks Statistiks opgørelse af Danmarks grønne nationalregnskab for 2015.

Helt konkret har en gennemsnitlig husholdning barberet 1.800 kr. af energiregningen fra 2014 til 2015. Det er sket på trods af, at det samlede energiforbrug i gennemsnit var 4,4 procent højere pr. husstand i samme periode.

Det er specielt varmeforbruget, der er steget, og det skyldes, at vinteren var koldere i 2015 end året forinden. Samtidig skyldes den lavere regning, at priserne på olie og gas er faldet, fortæller Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit.

»Den lavere energiregning skyldes ikke, at danskerne er blevet bedre til at energioptimere deres liv, men snarere at olie og gasprisen faldt mærkbart fra 2014 til 2015. Det har gjort det billigere at bo og knap så dyrt at tage bilen, når man skal på arbejde eller udflugt,« siger hun.

Dårligt for miljøet

I 2015 betalte en gennemsnitlig husholdning 28.700 kr. om året til energi. Til sammenligning lå beløbet på 30.500 kr. om året i 2014, og dermed slap husholdningen 1.800 kr. billigere i 2015.

Danskerne kan lune sig i varmen over, at regningerne ikke følger med det forhøjede energiforbrug, men der er også en negativ side ved udviklingen, fortæller Lise Nytoft Bergmann.

»For den enkelte familie er det godt nyt, at prisen på energi er faldet så meget, at man på trods af et højere forbrug alligevel ender med en lavere regning. For Danmarks grønne profil som helhed er det dog aldrig en fordel, når energiforbruget stiger, om end det har sine naturlige forklaringer i en koldere vinter,« siger hun.

Forbruget stiger i fremtiden

Ifølge Lise Nytoft Bergmann skal der heller ikke forventes bedre tider for miljøet i fremtiden. Danskernes energiforbrug vil nemlig højest sandsynligt fortsat stige, for selvom 2015 var en koldere vinter end året forinden, lå temperaturerne stadig højere end normalen.

»Derfor kan vi forvente, at energiforbruget stiger yderligere, med mindre den globale opvarmning piller ved det, vi i dag kalder normen,« siger Lise Nytoft Bergmann.

De offentliggjorte tal viser i samme omgang, at energiforbruget til transport og el forblev næsten uændret i perioden.