Vi arbejder mere sort under krisen

En stadigt stigende arbejdsløshed i byggebranchen får flere håndværkere til at arbejde sort.

Sort arbejde stiger, når økonomien er presset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Lars Møller

Den økonomiske nedtur har medført stigende arbejdsløshed, og fyringsrunderne hos de kriseramte virksomheder bliver ved med at melde sig. Det gælder især for byggebranchen, som er særlig hårdt ramt.

De seneste år har byggebranchen haft travlt, og håndværkerne har ikke haft tid til at arbejde sort. Men det laver finanskrisen om på.

- Når der kommer arbejdsløshed, vil udbuddet af sort arbejde stige al den stund, at de arbejdsløse håndværkere vil tilbyde deres ydelser, siger Jan Pedersen, der er professor i skatteret ved Aarhus Universitet, ifølge Fyens Stiftstidende.

Det er mange år siden, at byggebranchen har oplevet en så markant nedgang i ordretilgangen. Ifølge Dansk Byggeri har 7.000 håndværkere mistet deres arbejde som følge af krisen, og de vurderer, at tallet vil stige med omkring 20.000 i løbet af 2009.

Men det er dog ikke kun håndværkerne, som er tilbøjelige til at gøre brug af sort arbejde, når økonomien går dårligt. Også kunderne anvender mere sort arbejde, når pengesituationen er presset, fortæller økonom Claus Larsen fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, ifølge Fyens Stiftstidende.

- Hvis man er bekymret for, hvordan ens økonomi kommer til at se ud på sigt, er man måske mere tilbøjelig til at spare lidt og få det gjort sort, siger Claus Larsen.

Håndværksrådet er bekymrede, for de konsekvenser brugen af sort arbejde kan få for de økonomisk pressede husejere, når de får lavet reparationer uden regning og garanti.