Verdens værste skatter

Hvis du synes, at danske skatter er høje og uretfærdige, så læs de sindsoprivende ideer, skatteopkrævere gennem tiden har fundet på.

Synes du, at toldpostkasserne er åndssvage? Så læs videre om verdens værste skatter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skat på narkotika
1. januar 2005 indførte 24 amerikanske stater skat på besiddelse af narko. Inden for 48 timer skulle borgerne anmelde købet til skattevæsenet og betale 3,5 dollar pr. gram marijuana, 50 dollar for et gram kokain og 200 dollar for et gram methamfetamin eller crack.
Anmelderne blev lovet total anonymitet, og embedsmændene i skatteafdelingen måtte derfor ikke angive indbetalerne til politiet.
På halvandet år kom der alene i Tennessee 2,7 millioner dollar i kassen - ikke ved frivillig indbetaling, men fra anholdte narkobrugere. I juli 2006 blev loven kendt grundlovsstridig.

Whiskey-skat i Skotland
I begyndelsen af 1700-tallet satte myndighederne skatten på malt og whiskey så kraftigt i vejret, at de lovlydige destillerier næsten uddøde, mens hjemmebrænderi og smugling eksploderede. Omkring år 1800 blev mere end 14.000 hjemmebrænderier beslagt - om året - mens kun otte officielle whiskey-brænderier var i funktion.
I 1823 havde myndighederne indset nederlaget ved brandbeskatningen og indførte i stedet en afgift på 10 pund for fremstilling af whiskey. Det fik bugt med store dele af den illegale produktion.

Hatte-skatten
Den britiske premierminister William Pitt gjorde sig grundigt upopulær, da han i 1783 indførte skat på fremstilling af hatte. Det skulle frem over koste fem pund i London og fem shillings på landet at sælge hatte til folket.
Skatten ændrede moden - mange skræddere fremstillede simpelthen hatte, der afveg fra beskrivelsen i skatteloven - så i 1804 blev loven revideret, så den dækkede enhver type hatte af et hvilket som helst materiale.
Først i 1811 blev denne skøre skat afskaffet.

Vindues-skatten
Da Vilhelm III regerede England, og han var i krig med Irland og Frankrig, fattedes riget penge. Derfor indførte monarken en skat på hjem med mere end seks vinduer.
Det fik mange til at mure de ekstra vinduer til - vinduesskatten var i effekt i 51 år.

Verdens første nøgendemonstration?
Det var også en urimelig skat, der ifølge legenden førte til Lady Godivas nøgenridt gennem den engelske by Coventry. Hun skal nemlig have været så oprørt over ægtefællen, jarl Leofrics hårde beskatning af lokalbefolkningen, at han til sidst sagde, at han ville ophæve skatterne, hvis hun red nøgen gennem byen.
Hun tog ham på ordet, og han udstedte en ordre om, at alle indbyggere skulle holde sig indendøre og lukke skodderne.
Kun én person overtrådte forbuddet: Skrædderen Tom borede huller i skodderne for at få et glimt af den nøgne Godiva til hest, men ifølge sagnet blev han ramt af blindhed, da han så hende kun indhyllet i sit lange, blonde hår.
Måske trøstede det ham, at han kom til at lægge fornavn til det engelske udtryk for en lurer - Peeping Tom - og at jarlen levede op til løftet og afskaffede de forhadte skatter.
Kilde: Times Online og Wikipedia.org