Venstre-minister afviste undersøgelse af den offentlige ejendomsvurdering

Forhenværende skatteminister Kristian Jensen (V) afviste allerede i 2006 at undersøge de offentlige ejendomsvurderinger, selv om han var bekendt med konkrete problemer på området.

Berlingskes oplysninger om, at Venstres tidligere skatteminister Kristian Jensen allerede i 2006 havde kendskab til konkrete problemer med de offentlige ejendomsvurderinger, er ny viden for Statsrevisorerne og en alvorlig sag for den daværende skatteminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres tidligere skatteminister Kristian Jensen var allerede i 2006 informeret om fejl i konkrete sager med offentlige ejendomsvurderinger, men afslog at undersøge problemerne. Det dokumenteres af oplysninger, som Berlingske er i besiddelse af.

Ifølge Rigsrevisionens undersøgelser blev ledelsen i Skatteministeriet og herunder pågældende skatteministre ellers først bekendt med konkrete problemer med offentlige ejendomsvurderinger i 2007.

»Jeg ser intet behov for iværksættelsen af en særlig undersøgelse af forholdene på ejendomsvurderingsområdet,« skriver den daværende skatteminister i et tre sider langt skriftligt svar til Folketingets skatteudvalg tilbage i 2006.

Her forklarer Kristian Jensen også, at han er bekendt med »et kompliceret og ressourcetungt sagskompleks« i forbindelse med de dele af de offentlige ejendomsvurderinger, som omhandler fradrag for forbedringer.

Behov for ændringer

Tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft bekræfter, at ministeriet var inde over sagen i den periode.

»På det tidspunkt var vi i gang med at se nærmere på problemet. Det er beklageligt, at en politisk afklaring har ladet vente på sig så længe, som den har,« siger Peter Loft og uddyber:

»Vi var præget af, at det her var et politisk diskuteret område, hvor der var behov for store ændringer. Så længe man var i gang med at tænke over, hvordan man skulle ændre området, så var det svært at lave de forbedringer, der var nødvendige.«

Tidligere skatteminister Kristian Jensen har ikke ønsket at stille op til interview med Berlingske, da han ikke har mere at tilføje end det, han sagde til flere medier i onsdags, da Rigsrevisionens rapport blev offentliggjort. Han forklarer dog i en e-mailkorrespondance med Berlingske, at henvendelsen vedrørte fradrag for forbedringer i grundværdien, som kun udgør en del af ejendomsvurderingerne:

»Det var dette emne, jeg forholdt mig til, og ikke ejendomsvurderingerne generelt. Det fremgår af den oprindelige henvendelse. Jeg sagde i onsdags, at jeg beklager de fejl, som blev begået i min tid som minister,« skriver Kristian Jensen og understreger:

»Svaret er afgivet kort tid efter, at Skat blev dannet, og det var vurderingen, at den nye organisation ville løfte opgaven tilfredsstillende.«

Politiske overvejelser

Skatteministeriets såkaldte interne revision har over en årrække afleveret i alt otte rapporter, hvor man påpeger alvorlige problemer på området. Men revisionens advarsler er ifølge Rigsrevisionens undersøgelser blevet overhørt gentagne gange. Skatteministeriet har oplyst til Rigsrevisionen, at der ikke blev igangsat tiltag til forbedring, fordi der i perioden 2008 til 2011 var politiske overvejelser om at ændre eller helt afskaffe ejendomsvurderingen.

Rigsrevisionens konklusioner fik onsdag Folketingets statsrevisorer til at rette den næsthårdeste kritik overhovedet muligt – en såkaldt »skarp påtale« – mod Skatteministeriets forvaltning, og de understregede onsdag, at politiske overvejelser om at ændre en lovgivning aldrig kan begrunde, at gældende lov ikke overholdes.

Ny viden for statsrevisorerne

Berlingskes oplysninger om, at skatteminister Kristian Jensen allerede kendte til konkrete problemer med ejendomsvurderingerne i 2006, giver anledning til løftede bryn blandt de politisk udpegede statsrevisorer.

»Det er ny viden for os, og det understøtter fuldstændig vores kritik af både Skatteministeriet og Skats arbejde,« siger den konservative statsrevisor Helge Adam Møller.

Statsrevisor Klaus Frandsen fra Radikale Venstre mener, man burde have undersøgt problemerne allerede i 2006.

»I bagklogskabens klare lys var det en helt forkert beslutning at lade være. Det fremstår, som om at Venstre af ideologiske overvejelser bevidst ikke valgte at gøre noget ved problemet, fordi man havde planer om at ændre reglerne på området,« siger Klaus Frandsen og henviser til, at den tidligere VK-regering løbende diskuterede helt at afskaffe ejendomsvurderingerne i den periode.

Ifølge Rigsrevisionen er det først i 2007, at der for alvor kommer fokus på problematikken. Kontorchef i Rigsrevisionen Peder Juel Madsen forklarer, at Skat i 2007 gør sig overvejelser om, hvordan der kan rettes op på problemerne med den dårlige ejendomsvurdering.

Efterfølgende bliver der udarbejdet et internt notat, som konkluderer, at kvaliteten af ejendomsvurderingerne er for dårlig. Det diskuterer man i Skat og drøfter med Skatteministeriets departement og ledelse. Men heller ikke her bliver der taget stilling til, hvad der skal gøres.

I Rigsrevisionens rapport står dog også, at skatteministeren blev inddraget i problemerne omkring ejendomsvurderingerne af ministeriet, som lavede 29 såkaldte ministerforelæggelser omkring ejendomsvurderinger i perioden 2004-2012. Statsrevisor Helge Adam Møller forklarer over for Berlingske, at langt de fleste ministerforelæggelser om ejendomsvurderinger netop handlede om problemer med fradrag for boligforbedringer.

Hverken Rigsrevisionen eller Statsrevisorerne har ønsket at placere et politisk ansvar. Skatteminister Holger K. Nielsen har nu fire måneder til at kommentere Statsrevisorernes udtalelse – og først derefter vil man tage stilling til, hvad der skal ske. Men nu vil flere partier på tværs af Folketinget have skatteministeren til at tage initiativ til nye undersøgelser.

»Det, der kommer frem her, er meget alvorligt, og det er meget belastende oplysninger for Kristian Jensen. Og jeg vil bestemt ikke afvise, at der skal en ekstra undersøgelse til, når vi har fået skatteministerens svar,« siger skatteordfører Thomas Jensen (S).

I Enhedslisten vil man holde et møde med skatteministeren, hvor man vil foreslå, at der nedsættes en advokatundersøgelse.

»Vi har et møde med skatteministeren om kort tid, hvor vi vil have, at man skal undersøge, hvad der præcis er sket. Med en advokatundersøgelse, så man kan få adgang til nogle af de interne dokumenter,« siger finansordfører Frank Aaen, der bakkes op af skatteordfører for Dansk Folkeparti, Dennis Flydtkjær.

I 2012 blev det besluttet, at Skat skulle udarbejde en handleplan med konkrete tiltag, der kunne løse problemet med ejendomsvurderingerne. Torsdag – dagen efter Rigsrevisionens og Stasrevisorernes kritik – besluttede skatteminister Holger K. Nielsen at forlænge boligejeres og erhvervsdrivendes mulighed for at klage over deres ejendomsvurdering.

Han mener, det er beklageligt, at der ikke blev grebet ind tidligere.

»Jeg kan ikke vide, hvem der blev orienteret hvornår. Men jeg kan konstatere, at de store problemer med ejendomsvurderingerne har regeringen arvet fra V-K-regeringen. Den tidligere regering, herunder Kristian Jensen, havde i årevis det politiske ansvar for at rette op på det her morads, men vi må bare erkende, at det langtfra er lykkedes. Det er meget beklageligt,« siger Holger K. Nielsen.

Han tilføjer:

»Hvis man har siddet advarsler overhørig, er det naturligvis en alvorlig sag. Jeg vil ikke forholde mig til eventuelle undersøgelser på nuværende tidspunkt, men jeg drøfter naturligvis gerne sagen med de partier, der ønsker at tage den op med mig.«


Tidligere skatteminister Kristian Jensen (V) afviste allerede tilbage i 2006 at undersøge problemerne med de offentlige ejendomsvurderinger.