Venstre: Billigere sommerhus-lån er på trapperne

Det kan blive omkring 1.100 kr. billigere om måneden at købe et sommerhus til en million kroner, hvis Venstres forslag som forventet træder i kraft fra 1. juli.

Dan Kongsted har netop købt sommerhus i Rågeleje. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis alt går efter regeringens plan, er der udsigt til billigere sommerhuslån, når bølgerne lokker og solen atter står højt på himlen. Det er meldingen fra erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V), som gik ud med forslaget om billigere sommerhusbelåning sidste sommer.

»Det er min helt klare forventning, at det træder i kraft fra 1 juli,« siger han.

I første omgang var forslaget med i den daværende Venstre-regerings turismeudspil fra september. Her var der lagt op til at gøre det muligt at finansiere op til 70 procent af et sommerhus med realkreditlån mod de nuværende 60 procent. Men da Venstre i slutningen af november slog sig sammen med de Konservative og Liberal Alliance, blev der skruet en ekstra tak op, så man nu vil hæve lånegrænsen til 75 procent.

»Det kommer til at betyde, at flere får råd til at købe et sommerhus, fordi det bliver billigere, når låneomkostningerne falder. Og det er markant billigere at tage et realkreditlån end et banklån,« siger Torsten Schack Pedersen.

Ifølge en beregning fra Realkredit Danmark er der knap 1.100 kroner at spare om måneden efter skat med regeringens forslag, hvis man køber et sommerhus til en million kroner.

»Det giver et fald i den månedlige ydelse fra cirka 3.700 kroner til 2.600 kroner. En del af likviditetslettelsen kan dog henføres til mindre afdragsbetaling, da afdraget på banklånet »flyttes« over til et afdragsfrit realkreditlån,« siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig, Realkredit Danmark.

Da afdrag er en form for opsparing til én selv, ender den reelle besparelse på mere beskedne 160 kroner om måneden, uddyber han.

Forudsætningen

I eksemplet er der taget udgangspunkt i et fastforrentet 30-årigt lån til 2,5 procent uden afdrag. Desuden er der kalkuleret med, at køberen har en egenbetaling på 150.000 kroner – svarende til 15 procent af købesummen.

Det er kun et krav, at man kan stille med en udbetaling på fem procent. Men cheføkonomen forklarer, at 15 procent er normal praksis i Realkredit Danmark i forbindelse med sommerhuskøb.

Han vurderer, at en højere lånegrænse især vil komme nye købere på sommerhusmarkedet til gavn, men at også en gruppe eksisterende sommerhusejere kan få glæde af at skifte et dyrere banklån ud med et billigere realkreditlån.

»Det er dog svært at generalisere om, hvor stor en gruppe sommerhusejere det vil være relevant for. For det første vil der være sommerhusejere, hvor sommerhuset er faldet i værdi, og hvor realkreditbelåningen i dag udgør noget mere end 60 procent af værdien. Her vil der ikke være plads til den store omlægningsaktivitet,« påpeger Christian Hilligsøe Heinig.

»For det andet har mange finansieret sommerhuset gennem friværdien i deres helårsbolig, og har dermed ikke nogen bankgæld i det. Og for det tredje skal sommerhusejere med banklån sikre sig, at banklånet er tilstrækkeligt stort og renten så ’høj’, at det kan betale sig at omlægge lånet til et realkreditlån,« forklarer han.

Torsten Schack Pedersen har til gengæld en forventning om, at mange nuværende sommerhusejere vil benytte muligheden for billigere finansiering til at renovere og udbygge deres sommerhuse.

Han mener, at det entydigt vil få en positiv effekt på sommerhusmarkedet – også på priserne.

»De ligger stadig lavt. Der er langt op til det prisniveau, der tidligere har været. Det kan kun bidrage positivt, da man får flere på banen, i og med at det bliver billigere,« siger han.

I kølvandet på ejerlejlighederne

Mens resten af boligmarkedet er buldret frem med ejerlejlighederne i front de senere år, steg sommerhuspriserne ifølge Boligsidens Markedsindeks kun med 1,6 procent i 2016.

Jan Nordmann, kommunikationschef i ejendomsmæglerkæden EDC, tror, at det billede vil ændre sig med de nye lånemuligheder.

»I en ’alt andet lige-beregning’ af betydningen af en øget belåningsgrænse på fritidshuse vil det betyde en cirka ti procent stigning i prisen på fritidshuse,« siger han.

Beregningen baserer han på et fastforrentet 30-årigt realkreditlån og en forskel på bank­lånet og realkreditlånet på fire procentpoint, hvilket han betegner som en forsigtig tilgang til spørgsmålet.

»Jeg tror dog ikke, at effekten kommer til at slå fuldt igennem, da mange fritidshuskøbere i forvejen har mulighed for enten at finansiere med billige realkreditlån i deres helårsbolig eller at forhandle en mere attraktiv rente på et banklån,« siger Jan Nordmann.

Andre initiativer på vej

Torsten Schack Pedersen regner desuden med, at et par andre initiativer til gavn for sommerhusmarkedet bliver vedtaget allerede i næste uge sammen med planloven. Blandt andet skal pensionister have lov til at bo i deres sommerhus hele året efter et års ejerskab mod otte år i dag. Og det skal være muligt at leje sommerhuset ud fire ekstra uger om året, samtidig med at bundfradraget hæves fra 21.000 til 26.000 kroner.

Christian Hilligsøe Heinig tror dog ikke, at de tre initiativer er nok til at vende op og ned på hele sommerhusmarkedet.

»Det vil fortsat være karakteriseret af et højt udbud af boliger til salg, og vi venter derfor heller ikke at se større prisstigninger i 2017. I stedet er der mere lagt op til omtrent stabile til mindre prisstigninger på sommerhusmarkedet over det kommende års tid,« siger han.