Vennebjerg - et populært udsted

Succes. Pay & play-banen Vennebjerg Golf mellem Hjørring og Lønstrup har udviklet sig til et tilløbsstykke. nAf Jens Christensen

Private, danske pay & play-golfbaner trives bedre og bedre, fordi de opererer med billig greenfee og ikke kræver indskud og kontingent som de etablerede klubbaner under Dansk Golf Union. Til de mest markante eksempler i den retning hører Vennebjerg Golf ved Vennebjerg mellem Hjørring og Lønstrup, umiddelbart et geografisk udsted, men absolut ikke et golfmæssigt ditto, idet anlægget besøges af mellem 8.000 og 9.000 pay & play-spillere i løbet af en sæson - cirka dobbelt så mange som landets DGU-baner i gennemsnit tiltrækker af greenfee-spillere.

Det var dermed ikke nogen dårlig ide, som en lokal landmand, Kresten Jørgensen, for 12 år siden fik af nogle Novo Nordisk-folk, som holdt bondegårdsferie hos ham på landbrugsejendommen Vestermarken. De havde prøvet at spille pay & play-golf i Smørum Golf Center og mente, at Kresten Jørgensen kunne gøre en pay & play-bane til en pæn forretning - dels fordi Lønstrup-området tiltrækker mange sommerferiegæster, og dels fordi han i forvejen drev den velbesøgte Vennebjerg Fiskepark.

Hjælp til banedesign- Jeg har aldrig været bange for at prøve noget nyt i mit liv, så jeg syntes, at ideen lød spændende, selvom jeg overhovedet intet vidste om golf. Heldigvis kunne jeg hente hjælp hos Dansk Golf Unions tidligere banekonsulent, Ib Helm Petersen, som designede min første bane. Den bestod af otte par 3-huller og ét par 4-hul, fortæller Kresten Jørgensen.

Det kunne ligne et vovestykke at etablere en golfbane på et så afsides sted som Vennebjerg, fordi Lønstrup og omegn kun er tæt befolket i to-tre sommermåneder.

Ikke desto mindre har Vennebjerg Golf med årene udviklet sig til et sådant tilløbsstykke, at Kresten Jørgensen - som tidligere drev banen helt på egen hånd - i dag har ansat både greenkeeper på fuld tid, Susanne Olsen, som i øvrigt er i gang med den officielle greenkeeperuddannelse, og en førtidspensionist til at passe banen.

Kresten Jørgensen hygger sig primært med at passe klubhuset, at modtage alle gæster i klubhuset personligt og eventuelt forklare de tekniske grundbegreber i golfsvinget for folk, der ikke har svinget en golfkølle før. Det er end ikke nødvendigt at medbringe egne golfkøller til Vennebjerg Golf, idet Kresten Jørgensen råder over 50 sæt til udlejning for 50 kr. på hverdage og 60 kr. i weekender og på helligdage. Greenfee afskrækker heller ikke: 100/120 kr. for voksne - og det halve for børn.

Givtigt samarbejde- Jeg er ikke selv nogen god golfspiller, men jeg véd dog, hvordan man skal holde på køllen og svinge dem, og mere instruktion behøver rene novicer egentlig ikke, forklarer Kresten Jørgensen, som efterhånden har sat tusinder af mennesker, i alle aldre, i gang med golfspillet på sin driving range - med overdækkede udslagssteder i læ og ly for vind og regn og med projektbelysning, så der også kan arrangeres instruktion i aftentimerne.

Vennebjerg Golf nyder især godt af et samarbejde med det nærliggende Skallerup Klit Feriecenter, som dels sender mange ferierende familier til banen, og som dels tilbyder tre dages golfinstruktion og greenfee i forbindelse med miniophold i bestemte uger både før og efter sommerferien.

Samme feriecenter samarbejder i øvrigt også med otte nordjyske golfklubber om miniophold for DGU-spillere. Et sådant ophold inkluderer tre valgfrie baner/greenfees enten mandag-fredag eller søndag-torsdag - plus fri adgang til feriecenterets eksklusive romerske bad, Romulus.

I øvrigt dukker stadig flere DGU-spillere op i Vennebjerg Golf - fordi de her kan spille mere familiemedlemmer eller venner, som de gerne vil introducere til golfspillet på en bane. Dét er ikke muligt i en DGU-klub, hvor enhver introduktion sker på driving range.

På vej mod 18 hullerFaktisk er det gået så godt for Vennebjerg Golf, at Kresten Jørgensen løbende har kunnet forbedre og udvide sit baneanlæg, så det i dag har både en 12 hullers bane og en 4 hullers pitch & putt-bane.

12 hullers-banen rummer for herrer fire par 4-huller og otte par 3-huller (par 40), ét par 5-hul, fire par 4-huller og syv par 3-huller for damer (par 42). Forskelligheden i par skyldes, damer og herrer spiller fra samme teesteder. Selvom det korteste hul kun måler 100 meter og den længste kun 336 meter, skorter det ikke på udfordringer. Halvdelen af hullerne ligger i skov, og på disse gælder det virkelig om at holde tungen lige i munden. Alligevel er det ét af de åbne huller, 2. hul, par 3, der bærer prisen som det bedste/sværeste. Det måler nemlig 195 meter direkte ind i vestenvinden med en sø foran højre halvdel af green - et rigtigt "herrehul," som damerne derfor også kan nøjes med at spille som et par 4-hul.

Endnu flere spillemæssige udfordringer venter forude, for næste år nedlægger Kresten Jørgensen nemlig sin fiskepark, så han kan udvide Vennebjerg Golf endnu en gang - til 18 huller. Han har simpelthen indset, at der er flere penge i golfbolde end i aborrer, gedder, karusser, regnbueørreder og ål.

Unfair konkurrenceUdviklingen for Vennebjerg Golf er især imponerende, fordi Kresten Jørgensen konkurrerer med flere lokale pay & play-baner i tilknytning til DGU-klubber. Disse betaler på grund af deres status som sportsklubber ikke moms af greenfee-indtægten på deres pay & play-bane - i modsætning til Kresten Jørgensen, hvis bane rent skatteteknisk betragtes som et kommercielt foretagende.

Rent faktisk testede Kresten Jørgensen for nogle år siden denne forskelsbehandling af pay & pay-baner i klubregi og i privat regi gennem en retssag. Han tabte, til sin store forundring, sagen på grund af et nyt EU-direktiv, men spekulerer ikke så meget på problemstillingen mere, fordi den i hans øjne unfair konkurrence ikke har influeret på Vennebjerg Golfs besøgstal, som ingen af de nordjyske play & play-baner nemlig er nået i nærheden af.

Forklaringen herpå ligger sansynligvis i, at de fleste pay & play-spillere ikke frekventerer pay & play-baner i klubregi, men foretrækker "rene" pay & play-baner med mere afslappede klubhus-faciliteter og -regler.

Det er således en kendsgerning, at pay & play-spillere fra hele Vendsyssel svinger køllerne så jævnligt hos Kresten Jørgensen, at de betragter Vennebjerg Golf som deres hjemmebane.

De mest trofaste har sågar stiftet Vennebjerg Golfforening, som holder én månedlig match. Stort set alle foreningens medlemmer har, formedelst 1.800 kr., investeret i et årskort til banen.