Velhavere sender Londons boligmarked på himmelflugt

Krisen kan ikke mærkes i den øverste ende af Englands ejendomsmarked.

Foto: ODD ANDERSEN. Kensington Palace Gardens i West London. Huset tilhører milliardær Lakshmi Mittal og menes at være verdens dyreste hus.
Læs mere
Fold sammen
Sidste år blev flere end 100 nye boliger handlet til over en million pund i England - hver dag. Og det øger antallet af boliger med prismærket over den runde million pund, 9,2 millioner danske kroner, med 19 procent til i alt 36.800 ejendomme. De ligger primært i London, hvor især pengestærke købere fra Asien og Rusland leder efter investeringsmuligheder, skriver avisen Guardian på sit website.

I nogle af Londons mest eksklusive områder som The Royal Borough of Kensington og Chelsea ligger de gennemsnitlige boligpriser på godt 20 millioner danske kroner, hvilket bringer kvadratmeterprisen op på tre gange så meget som kvadratmeterprisen på tavlecomputeren Amazon Kindle.

Og priserne er endnu vildere i Englands dyreste gade, Kensington Palace Gardens, hvor den gennemsnitlige pris for en bolig er mere end 230 millioner danske kroner. Gaden huser blandt andre landets rigeste mand Lakshmi Mittal samt et yderliger udvalg af milliardærer og ambassader.

Ifølge Lawrence Hall fra boligsitet Zoopla er det udenlandske penge, der driver boligpriserne i London op på trods af et generelt boligprisfald i 2012 på 1 procent i England.

"Ejendomspriserne i London er drevet af oversøiske købere, hvoraf de fleste kommer fra Asien og Rusland. London har et lille antal af meget eftertragtede ejendomme, som man nærmest kan kalde "trofæ ejendomme". Og det er dem, der driver boomet," siger han til Guardian.

Ifølge Robert Gardner, økonom hos finanskoncernen Nationwide, har de svulmende ejendomspriser i det dyre segment også en afsmittende effekt på den øvre del af det øvrige marked. Men generelt er boligpriserne faldet med 1 procent i 2012, mens de steg med en procent i 2011. Og hans forudsigelse for 2013 er næsten et ekko af de danske økonomers udsigter for boligmarkedet.

"Udsigterne er stadig usikre," siger han, men påpeger at bl.a. fortsat lave renter støtter de vaklende priser.