Valutafonden vil punktere den danske boligboble

Det er på høje tid, at danske politikere adresserer risikoen for en ny boligboble, advarer Den Internationale Valutafond (IMF).

Det er på høje tid, at danske politikere adresserer risikoen for en ny boligboble, advarer Den Internationale Valutafond (IMF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske boligpriser stiger alt for hurtigt, mener Den Internationale Valutafond. Der skal derfor lægges en politisk dæmper på prisudviklingen, hvis ikke Danmark skal ende i en ny boligboble, lyder det.

I et statement bifalder IMF de tiltag, som Finanstilsynet har gennemført for at nedkøle det danske boligmarked, der særligt i København har været meget hedt i den senere tid.

Problemet er bare, at tiltagene ikke er tilstrækkelige, lyder meldingen fra Valutafonden.

Til Bloomberg siger David Hofman, der er IMFs landechef for Danmark, at de lave renter har været benzin på bålet for de danske boligpriser. »Vi opfordrer stærkt myndighederne til at skride til handling tidligt for at dæmpe de stigende huspriser, og vi ser behov for handling på flere områder,« siger David Hofman.

Blandt andet antyder IMF, at det såkaldte femprocentskrav med fordel kan udvides til et tiprocentkrav.

For nylig blev det et krav til nye boligkøbere, at de skal stille med fem procent af købesummen, hvis de vil købe en bolig. IMF anbefaler allerede nu, at de danske myndigheder overvejer muligheden for at hæve det krav til ti procent. Det vil ifølge IMF stille danske boligejere stærkere i tilfælde af pludselige boligprisfald.

Derudover anbefaler IMF, at der fokuseres på at øge udbuddet af boliger. Det kan gøres ved at gøre reglerne på lejeboligmarkedet mindre restriktive og samtidig reformere planloven, så flere byområder kan benyttes til boliger.

Ideerne hilses velkommen af boligøkonom på Syddansk Universitet Morten Skak.

»IMF har en pointe i det, de siger. Det går for stærkt med prisudviklingen i de store byer, og det virker ikke, som om de stramninger, man har lavet, har virket tilstrækkeligt,« siger Morten Skak, der mener, at der er grund til bekymring med hensyn til boligpriserne særligt i København.

IMF påpeger, at prisstigningerne i høj grad er drevet af Den Europæiske Centralbanks lave rente, der har til formål at bekæmpe deflationstruslen i Europa.

Markedet svømmer i billig kapital

Men paradoksalt nok har den lave rente ikke ført til mærkbar vækst i den europæiske økonomi. Mens ECB havde håbet at understøtte industrivirksomheders investeringer og privatforbruget, har centralbanken i stedet oversvømmet markedet med ekstremt billig kapital, der nu fører til højere bolig­priser i de store europæiske byer.

Curt Liliegreen, der er boligøkonom og direktør i Boligejernes Videncenter, kalder kombinationen af høje boligpriser og lav økonomisk vækst for »usund«.

»Det er en mærkelig tendens, at bolig­priserne stiger, samtidig med at der er krise i den øvrige økonomi. Men det er en tendens, man ser i flere lande, og jeg mener ikke, at Danmark er det land, hvor man skal være allermest bekymret,« siger Curt Liliegreen.

Han mener, at huspriserne i dag reelt er blevet afkoblet fra konjunkturudviklingen. En stor del af forklaringen skal findes i urbaniseringstendensen, hvor folk flytter mod byerne og presser efterspørgslen på lejligheder op i byer som London, Berlin, Stockholm og København, forklarer han.

Han deler ikke IMFs opfattelse af, at der er behov for yderligere restriktioner på det danske boligmarked:

»Jeg mener, at vi har fået de nødvendige tiltag, der kan ruste boligmarkedet mod endnu en potentiel boble. Finanstilsynets nye vejledning om, hvordan boligkøbere skal kreditvurderes, er meget omfattende. Specielt kravet om, at kunder med variabelt forrentede lån minimum skal have råd til en fast rente på minimum fire procent i 30 år, er meget vidtgående,« siger Curt Liliegreen. »Vi er klædt på med nogle tiltag af en helt anden kaliber, end vi havde i nullerne.«