Valentins advokat i hård kritik af Finansiel Stabilitet

Danmarks største retssag mod den tidligere ledelse og revision i Roskilde Bank ligger på kanten af at spilde skatteborgernes penge, mener advokat Arvid Andersen.

Arkivfoto. Danmarks største retssag mod den tidligere ledelse og revision i Roskilde Bank ligger på kanten af at spilde skatteborgernes penge, mener advokat Arvid Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Tidligere bankdirektør Niels Valentin Hansens advokat Arvid Andersen er stærkt kritisk over for den måde, Finansiel Stabilitet har kørt erstatningssagen mod den tidligere ledelse og revision Roskilde Bank:

»Mens vi venter på dommen, er det meget passende at gøre status over, om Finansiel Stabilitet har håndteret sagen, som den burde håndteres. Har skatteyderne fået value for money? Er man gået efter de rigtige bolde på den rigtige måde,« spørger Arvid Andersen, som har været advokat for flere af de banksager, som Finansiel Stabilitet har rejst.

»Det er jo nemt at være bagklog, men jeg vil da gerne benytte lejligheden til at sende en opfordring til Finansiel Stabilitet om at foretage en simpel cost-benefit analyse,« siger han.

»Jeg synes, man skulle revurdere måden at håndtere sagerne på. Forskellige advokatundersøgelser har sagt, at der var ansvar alle mulige steder som i Amagerbanken, hvor ledelsen netop er blevet frikendt. Men de undersøgelser udgør et ufuldstændigt grundlag. De er uden nogen af de sagsøgtes indsigelser og bidrag til sagerne.«

Arvid Andersen opfordrer Finansiel Stabilitet til en anden gang at gennemføre mere omhyggelige advokatundersøgelser for at skaffe et bedre grundlag, inden man beslutter sig for at køre de store og ressourcekrævende retssager:

»Det på kanten af at spilde skatteborgernes penge. Især fordi man notorisk ved, at man ikke har en jordisk chance for at hive de penge hjem hos de sagsøgte. Bare en uges renter af en milliard til otte procent pro anno svarer til over halvanden million kr.«

»Når man forvalter skatteborgernes penge, så skal man være meget forsigtig med ikke at løbe med på et krav fra folkedybet om, at nogen skal hænges op på hjul og stejle,« advarer han.

Arvid Andersen glæder sig dog over, at domstolene - som han udtrykker det - har holdt hovedet koldt, og han er optimistisk med hensyn til udfaldet af Roskilde Bank-sagen på sin klient Niels Valentin Hansens vegne:

»Både i Amagerbank-sagen og i Capinordic Bank-sagen har domstolene været i stand til at have en rolig hånd i vurderingen af den konkrete forsvarlighed af engagementerne. Så længe der ikke er varetaget uvedkommende eller illoyale interesser, så må der være en vid margin for det forretningsmæssige skøn, som ledelsen i en bank udøver. Det forventer jeg også bliver et afgørende parameter i Roskilde Bank-sagen,« siger han.