Vær omhyggelig med testamentet!

Spar dig selv og familien for smerten ved uklarhed og dyre retssager.

Omhyggelighed er kodeordet, når der skal laves testamente - selv blandt de lærde er der delte opfattelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Jeg er netop flyttet sammen med min kæreste, og vi har købt hus sammen. Vi har begge børn fra tidligere forhold. Ejendomsmægleren anbefalede os at lavet et testamente.

Vi har forespurgt et par advokater om prisen for at få lavet testamente – men det er jo hundedyrt. Derfor tænkte vi på, om Brevkassen kunne være behjælpelig med en billigere fremgangsmåde. Det er vel ikke et krav, at testamentet udarbejdes af en advokat?

Med venlig hilsen S.

! Du har helt ret. Der er intet krav om, at testamenter skal udarbejdes af advokater. Der er heller intet krav om, at en tandlæge skal ordne dine tænder – men det er nok klogt og vil muligvis spare dig for mange smerter efterfølgende. På tilsvarende måde er det med testamenter. Og igen vil det muligvis spare dig og/eller dine efterladte for mange (lomme)smerter, hvis du ofrer et honorar til advokaten for at udarbejde testamentet for dig.

Der findes utallige gode koncepter til testamentet på internettet. Problemet er blot, at disse koncepter er netop koncepter og på ingen måde tilpasset netop dit og din families behov. Og det er netop rådgivningen, du betaler advokaten for.

Jeg vil benytte lejligheden til at fortælle om en afgørelse som Vestre Landret har truffet. Afgørelsen viser, hvor afgørende det er at være meget omhyggelig ved oprettelse af testamenter.

Lidt forenklet var situationen som følger: Afdøde efterlod sig en ægtefælle og to børn fra et tidligere forhold – såkaldte særbørn. Afdøde havde oprettet testamente, hvor det var bestemt, at det ene særbarn kun skulle arve sin tvangsarv – altså kun fjerdedel af arven i henhold til arveloven. Der var ikke i testamentet taget stilling til, hvem der skulle arve særbarnets friarv – tre fjerdele af arven i henhold til arveloven, altså hvordan friarven skulle fordeles mellem ægtefællen og særbarnet.

Dommen fra Vestre Landsret gav efterfølgende anledning til juridiske indlæg fra en juraprofessor og en advokat med speciale i arveret. I nedenstående skema kan du se de forskellige løsningsforslag. Det er naturligvis Vestre Landsrets afgørelse, som står ved magt.

Lidt mere omhyggelighed ved oprettelse af testamentet havde skånet den efterlevende ægtefælle og særbørnene for at skulle gennemføre en retssag i to instanser om fordelingen af arven. Sagens omkostninger til retsafgifter og advokathonorar blev opgjort til ca. 95.000 kroner.

Nu er advokater jo desværre ikke fejlfrie. Af samme årsag har advokater en ansvarsforsikring, som dækker, når en advokat har begået en ansvarspådragende fejl, som medfører et tab for klienten.

Med venlig hilsen Susanne Jakobsen, advokat, www.ForumAdvokater.d