Vælg den rigtige ski

Skiferie. Udvalget af alpine ski er større end nogensinde. Derfor gælder det om at vælge rigtigt, når du køber nye ski.

For langt de fleste skiløbere gælder, at de lejer ski. Fordelene er indlysende. Du har altid velsmurte og nye ski, og du kan skifte mellem de forskellige skityper alt efter dagens behov på pisten.

Hvis du lejer på destinationen, slipper du også for at transportere de tunge ski. Ulempen ved at leje på selve skisportsstedet er dog, at du typisk skal stå i kø med en masse andre den første dag.

Desuden kan man ikke altid være sikker på at få, lige de ski, som man gerne vil. Små ubetydelige detaljer, hvis den største udfordring på bakken blot er at komme ned uden at falde, men som rutineret skiløber er det irriterende ikke at kunne vælge helt frit.

Fordelene ved at leje er dog indlysende. Alligevel er der mange, der får lyst til at eje et par ski. Ulempen er, at ski er dyre, og risikoen for et fejlkøb er stor, hvis man ikke sætter sig lidt ind i sortimentet. Hvis man ikke absolut skal have dette års model, er der gode penge at spare, når skibutikkerne har udsalg.

Kæmpe udvalgGennem de seneste otte-ti år er carvingskien blevet udviklet i flere retninger. Her er de vigtigste skityper:

l Allround carve: Den er blød i længderetningen og dækker de fleste danskeres behov. Fordelen er, at skien drejer meget nemt. Ulempen er, at kantgrebet ikke er så godt på et hårdt og iset underlag.

l Slalom carve: Lidt kortere ski med stor taljering og stivhed i bagskien. Kræver, at du er i god fysisk form, for der skal løbes stærkt for at udnytte svingegenskaberne. Sjovt legetøj til korte sving i høj fart. Ulempen er, at det kan være svært at løbe langsomt.

l Race carve: Er en længere ski med mere stivhed. Kræver store sving med høj fart. Ulempen er, at den skal køres hårdt og hurtigt. Kræver god fysik.

l Allmountain: En lidt bredere ski, der favner vidt. Typisk lidt længere end allround carve og lidt stivere i hele skiens længde. Kan bruges uden for pisten og inden for allmountain er der stor spredning i udvalget.

Nogle typer er næsten ren offpiste-ski. Ulempen er, at der er tale om en ski, der kombinerer flere underlag.

l Twinn tips: Bøjelige i begge ender. Til hop, rails og halfpipe. En meget ung ski med meget begrænset anvendelse på pisten.