Usælgelige villaer oversvømmer boligmarkedet

Aldrig før har så mange boliger været til salg. Hårdest ramt er villaerne, der er sværest at komme af med.

Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygt for stigende renter og politiske indgreb får danskerne til at skrue ned for boligdrømmene og holde igen med købe nyt. For aldrig før har så mange boliger været umulige at sælge, og det er især villaerne, der er længe om at skifte ejer.

Læs også: Her er de største kontante prisfald på boligmarkedet

"Udbuddet er steget voldsomt, og det er rigtig dårligt nyt for sælgerne. Køberne får mere forhandlingskraft, og hvis folk vil have solgt, så skal de være forhandlingsvillige. Vi kan se, at hvis man ikke får sat den rigtige pris fra starten, så kan huset ligge rigtig længe, og så begynder køberne at lugte blod," siger kommunikationschef Uffe Vind fra Danbolig til dagbladet Børsen.

Siden marts er antallet af boliger til salg steget med 11 procent til mere end 83.000, og heraf er halvdelen villaer, viser tal fra Boliga.

Flere pessimister

Samtidig er der for første gang siden 2009 en overvægt af danskere, der mener, at vi står over for yderligere prisfald på boligmarkedet. Det viser en måling fra Greens Analyseinstitut.

Læs også: Her er de laveste boligpriser i Danmark

Ifølge sekretariatschef fra Realdania Curt Liliegreen spiller udsigten til stigende renter en nøglerolle:

"Folk forstår alvoren, og derfor er det logisk, at vi ser nye forventninger til boligpriserne. Markedet forstår godt, at vi er i krise, og det bliver vi ved med nogle år frem, også selvom politikere og mæglere prøver at erklære krisen for overstået," siger han til dagbladet Børsen.