Unge kvinder længst bagud med pension

Især de yngre kvinders pensionsopsparing halter langt efter mændenes, og dermed er der risiko for, at forskellen bliver endnu større, når de er blevet pensionister.

Især yngre kvinder sakker langt bagud med pensionsopsparing i forhold til mændene. Derfor opfordrer privatøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea kvinderne til at dele barslen med børnenes far, droppe deltid, vælge »mandefag« og dermed få bedre løn og bedre pension. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Unge kvinder har udsigt til at blive langt fattigere pensionister end jævnaldrende mænd. Og de har faktisk også udsigt til at blive fattigere i forhold til mænd end de ældre kvinder.

Det viser en analyse, som brancheforeningen Forsikring & Pension har foretaget og vil bruge til at gøre opmærksom på, at spørgs­målet om pension bør have mere opmærksomhed – især fra de yngre kvinder. De 40-åriges pensionsopsparing udgør nemlig kun 77 pct. af de 40-årige mænds pensionsopsparinger. For de 60-årige kvinder er opsparingerne knap 83 pct. så store som mændenes.

Der er en logisk forklaring på forskellen, men med renters rente vil forskellen øges over ­livet, medmindre de yngre kvinder reagerer.

»Kvinder var relativt bedre stillet tidligere, da mændene ikke sparede så meget op. Nu ser vi, at mænds arbejdsmarkedspensioner er ved at modnes, og så overhaler de kvinderne, fordi skævhederne i indkomsterne slår fuldt igennem,« siger underdirektør Anne Seiersen fra F&P.

Privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank påpeger også, at 40-årige kvinder vil have brugt en større andel af deres ­arbejdsliv på barsel end 50 årige kvinder, ligesom hun vurderer, at kvinder kommer senere ud på arbejdsmarkedet end mænd, da der ­eksempelvis er flere akademikerkvinder og flere håndværkermænd.

»Men i sidste ende er den altoverskyggende forklaring på, at mænd har større pensions­opsparinger end kvinder, at mænd simpelthen tjener mere end kvinder. Samtidig er de flere år på arbejdsmarkedet og arbejder flere timer. Derfor ser vi, at selv om mænd og kvinder betaler lige meget ind i procent af deres indkomst, står mændene med en større pose penge i hånden, når de rammer pensionsalderen. Og ikke nok med det betyder en ­højere levealder for kvinder end mænd, at kvindernes pensionsopsparinger skal række længere,« siger hun.

Adfærdsjustering nødvendig

Privatøkonom Ann Lehmann Erichsen fra ­Nordea peger på, at kvinder skal justere deres adfærd for at blive lige så godt polstrede til ­alderdommen som mænd.

»Adfærd, adfærd og atter adfærd er det helt store problem. Kvinder skal altså være bedre til at dele barslen med børnenes far, droppe deltid og vælge lidt flere af de traditionelle mandefag til som for eksempel ingeniør og matematik. Så får de bedre løn og dermed automatisk bedre pension. Og så »slipper« de egentlig for at tænke så meget over pension. Det hjælper jo et fedt at interessere sig for pension, hvis lønnen er mager. Så er der ikke meget at spare op af,« påpeger hun.

Louise Aggerstrøm Hansens trøst til kvinderne er, at forskellene mellem mænd og kvinder godt kan se voldsomme ud. Men den bliver mindsket af de offentlige pensioner, fordi mændenes større pensionsopsparinger medfører hårdere modregning i tillægsydelserne.

Anne Seiersen opfordrer den enkelte familie til at finde ud af, hvordan den indretter sig med orlov og deltid – men at den også over­vejer konsekvenserne for pensionsopsparingen.

De fleste pensionsopsparinger giver mulighed for at indbetale ekstra til den, der har været på orlov, og F&P vil have danskerne til at bruge den ekstra time, når Danmark går fra vinter- til sommertid, til at få kigget pensionen efter i sømmene.

Pensionsbranchen holder derfor søndags­åbent på dagen, 30. oktober.