Unge har studiegæld for 22 milliarder

Studerende har massiv studiegæld - og massive problemer med at betale den tilbage.

Foto: Modelfoto: Colourbox

Det viser en ny opgørelse fra Statens Administration, det tidligere Økonomistyrelsen, skriver Urban: Danske unge skylder staten over 22 milliarder i SU-gæld, og flere og flere af de unge har så svært ved at betale pengene tilbage efter endt studie, at de helt ignorerer rykkerne for indbetalingen. Derfor ryger sagerne videre til inddrivelse hos Skat.

Det er en udvikling, der bekymrer studiechef ved Syddansk Universitet og formand for SU-rådet Per Andersen.

»Det er virkelig ærgerligt, at antallet af misligholdte lån stiger. Unge er begyndt at tage lidt lettere på gælden, og så lukker de øjnene for, at pengene skal betales tilbage en dag.«

Per Andersen mener, at det kan være fornuftigt at tage SU-lån under en videregående uddannelse, men han understreger, at en stor studiegæld kan give problemer efter endt uddannelse.

»Omkring hver tiende, der har lånt penge, har svært ved betale dem tilbage. Når unge har restgæld, kan de måske ikke få lov til at optage lån i banken, og det kan give dem en rigtig dårlig start på arbejds- og familielivet,« siger Per Andersen.

Lisbeth Nebelong, der har skrevet syv bøger om privatøkonomi, advarer de unge mod at optage for store SU-lån.

»Hvis du låner alt, hvad du kan under studiet, kan du komme til at sidde virkelig hårdt i det efterfølgende. For de unge med helt store SU-lån er det næsten umuligt nogensinde at betale gælden tilbage,« siger hun og understreger, at et mindre SU-lån godt kan forsvares. Når danske unge har store problemer med at betale deres SU-lån tilbage, vurderer Lisbeth Nebelong, at det skyldes et stort, rungende hul i uddannelsessystemet.

»Man bør planlægge sin økonomi, men det er der kun få unge, der gør. For de lærer ikke det mindste om det i skolen. Det er et virkelig stort problem,« siger hun og uddyber:

»Det kræver ikke noget at få et SU-lån. Og det kan betyde, at de unge vænner sig til at have et markant større forbrug, end de burde have.«


Hos Forbrugerrådet mener man, at SU-lånet er den mest fornuftige lånetype, de studerende kan benytte sig af. Alligevel vækker tallene bekymring:

»Selvom SU-lån er på favorable vilkår, skal pengene betales tilbage. Man skal generelt holde igen med at optage gæld,« siger formand for Forbrugerrådet Charlotte Hersom til Urban.

Hun mener, at de unges problemer med at betale gælden tilbage kan skyldes finanskrisen.

»Helt nøgternt kan vi sige, at regningen skal betales nu. Men når de nyuddannede ikke kan finde arbejde, bliver de fanget af deres eget overforbrug gennem studiet.«