Unge har igen råd til bolig i byen

Prisfald, rentefald og stigende indtægter gør det muligt at komme ind på boligmarkedet.

Hvis man har mod på at kaste sig ind på boligmarkedet, så er det nu muligt for langt flere end tidligere at købe i de større byer: Rentefald, prisfald og skattelettelser har lettet økonomien for førstegangskøbere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En analyse foretaget af Danske Bank og ejendomsmæglerkæden Home viser, at kombinationen af prisfald på huse og stigende indtægter betyder, at i landets 10 største kommuner igen er muligt at købe bolig uden at have en opsparing med sig. Det skriver 24timer.

»Storbyerne har i flere år virket uopnåelige for førstegangskøbere. Nu er udviklingen vendt med rekordfart. Prisfald, lønstigninger og skattelettelser har åbnet døren,« siger Niels H. Carstensen, der er kommunikationschef i Home til 24timer.

Hos Danske Bank tror man også på, at den onde cirkel med faldende priser og meget lave salgstal kan blive vendt.

»Udsigten til at førstegangskøbere nu får langt bedre adgang til boligmarkedet, giver os en forhåbning om, at 2009 kan blive året, hvor handelsaktiviteten igen for alvor kommer op i gear,« siger Tore Damgaard Stramer, der er privatøkonom i Danske Bank.

Kim Valentin fra Finanshuset, der rådgiver om privatøkonomi, siger at man som potentiel førstegangskøber skal tænke sig godt om.

»Tallene ser sobre ud. Men de belyser kun den ene side af sagen og forholder sig ikke til risikoen ved at være på boligmarkedet. Det er blevet billigere at købe et hus, men der er stadig risiko for, at man mister sit job. Vi ved heller ikke, hvad der sker med huspriserne,« siger han til 24timer.

Til Dinepenge.dk sagde Kim Valentin forleden, at finanskrisen prikkede hul i "den tydeligste prisboble på boliger, vi overhovedet har set".

"Vi har måske nået en bund for, hvad sælgerne vil gå med til at sælge boligen til. Priserne er ved at flade ud - men det er ikke det samme, som at de stiger igen. Boble-effekten er ved at være væk, men hvis renten så stiger, eller lavkonjunkturen tager til - så kommer der naturligvis nye prisfald," sagde Kim Valentin.