Unge familier flytter ud af byen

Mange i 30erne er flyttet fra København til omegnskommunerne det seneste år. Ifølge beregning er det lige nu det helt rigtige tidspunkt til at bytte lejligheden i centrum ud med hus og have.

Den ældre generation sælger i stigende grad parcelhuset i en af omegnskommunerne og flytter til København for at være tættere på hovedstadens mange kulturelle tilbud. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historisk mange flytter til København – men næsten lige så mange flytter væk.

De sidste tre år er antallet af personer, som flytter ud af København, sprunget i vejret. I 2014 flyttede 39.496 personer væk fra København og Frederiksberg, viser en analyse fra Nykredit. Hver fjerde var i 30erne, og mange i den aldersgruppe søgte til kommunerne i Københavns omegn, hvor man generelt kan få lidt flere kvadratmeter for pengene.

Ifølge eksperter tyder det på, at mange yngre børnefamilier netop nu udnytter de lave renter til at skifte lejligheden i byen ud med hus og have.

»Langt hovedparten af dem, som flytter til København, er i aldersgruppen 20-29. Det hænger selvfølgelig sammen med, at København er en uddannelsesby. Dem, som flytter ud, befinder sig i nogle lidt ældre aldersgrupper. En pæn del er mellem 30 og 39 år. Der bliver talt meget om unge børnefamilier, som bliver boende i byen, men der er stadig en bevægelse med, at de helt unge flytter til byen, og så flytter man ud igen på et tidspunkt,« siger Joachim Borg Kristensen, boligøkonom i Nykredit.

Årsagerne til den store fraflytning skal findes på begge sider af Valby Bakke. For det første er boligmarkedet presset i København. Både andels- og ejerlejligheder bliver solgt til stadig højere priser, og huslejen er blevet presset op særligt i det nye udlejningsbyggeri. Derfor kan nogle have svært ved at finde pengene til en bolig i byen.

For det andet går det lidt bedre i kommunerne omkring København. Prisfaldene er vendt til stigninger, og derfor har flere fået mod på at købe bolig i omegnskommunerne. De færreste vil nemlig købe en bolig, som forventes at falde i værdi.

En tredje vigtig faktor er bytteforholdet mellem lejligheder i København og huse i de omkringliggende byer. Selv om prisstigningerne på københavnske boliger er ved at brede sig til nærområderne, skal man ikke længere end til Køge eller Frederikssund for at finde kvadratmeter, der koster mindre end det halve af kvadratmeterne i København.

»Hvis man vil flytte ud af København og købe et hus i nærområderne, så er det ikke noget dårligt tidspunkt. Det ser ud, som om markedet lige er vendt i kommunerne omkring København. Handelsaktiviteten stiger kraftigt, og det er nok ved at gå op for flere, at der er rigtig gode muligheder i de områder,« siger Joachim Borg Kristensen.

Nykredits tal viser, at 42 procent af de 30-39-årige, som flyttede fra København i 2014, flyttede til en af kommunerne i Københavns omegn. I 2011 var tallet kun 37 procent.

Beregninger fra Danbolig viser da også, at det netop nu er en god idé at bytte lejligheden i København ud med et hus i byens udkant.

I 2011 kostede et typisk parcelhus i Region Hovedstaden ifølge Danboligs beregninger 791.285 kroner mere end en typisk ejerlejlighed i København. I 2014 faldt prisforskellen til 491.805 kroner. Mens man i 2011 tabte 325.925 kroner, hvis man solgte lejligheden i København og købte et hus i Høje Taastrup, tjener man i dag 49.575 kroner. På grund af de store prisstigninger på ejerlejligheder i København er bytteforholdet faktisk forbedret stort set over alt.

»Priserne er begyndt at stige i kommunerne i Københavns omegn, men det er ikke så lang tid siden, at det begyndte at vende. Derfor er det faktisk et ret ideelt tidspunkt, hvis man gerne vil sælge sin ejerlejlighed og købe et hus i omegnskommunerne,« siger Morten Skak, boligøkonom fra Syddansk Universitet.

Han mener, at prisstigningerne på boliger i København er uholdbare, fordi boligpriserne stiger mere end indkomsterne. Det kan også afspejle, at befolkningssammensætningen i København ændrer sig.

»Der sker en sortering. De mindre økonomisk stærke bliver presset ud, og de mere økonomisk stærke flytter ind,« siger Morten Skak.

Hvis man tænker på at skifte lejligheden i storbyen ud med et hus, som ligger længere væk, skal man overveje, om det samlet set kan betale sig, mener seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen.

»Hvis man for eksempel skal købe en ekstra bil, så er det ikke sikkert, at det samlet set bliver billigere. Jeg har lavet en beregning, som viser, at frem for at købe en ekstra bil kan man lige så godt låne en million mere i et realkreditlån. Så giver det lige så god mening at blive boende i byen i en lidt dyrere bolig,« siger han.