Undgå rykkere og bøvl, når Dankortet udløber

Mange abonnementer og betalinger er knyttet til kortnummeret og kan blive spærret, når 3,5 millioner Visa/Dankort udløber i år.

Det kører helt af sig selv, men en dag går bommen ikke op. Med betalingsaftaler bliver telefonregningen, bredbåndsforbindelsen og bogklubben betalt automatisk hver måned, og abonnementet på Brobizz, der sikrer direkte adgang til storebælts- og øresundsbroerne, sørger selv for betaling, når turen er gået til den anden side. Men rigtig mange betalingsaftaler er knyttet til kortnummeret på dit Visa/Dankort. Og selv om kontonummeret er det samme, bliver kortnummeret skiftet, når du skifter kort. Det sker for millioner af danskere i 2012, hvor 3,5 millioner Visa/dankort skal udskiftes. Det kan give anledning til en række problemer i hverdagen. Vejen til at undgå bøvl og rykkere er at skabe overblik over, hvad du har af betalingsaftaler. Af de regninger, der betales automatisk, vil mange være administreret af Betalingsservice. Den service er bundet til kontonummeret, som ikke ændrer sig, medmindre du skifter bank. De aftaler, der er bundet direkte til kortnummeret, skal du imidlertid have styr på. Firmaet skal have dit nye kortnummer. Ellers risikerer du bomme, der ikke åbner, rykkere og telefoner, der pludselig ikke virker.

Teleselskabet

Er du tilmeldt automatisk optankning af taletid hos dit teleselskab, vil det typisk være knyttet til kortnummeret. Hvis ikke du ændrer betalingsinformationen, er du i overhængende fare for, at der ikke bliver tanket op - og så er der pludselig lukket for opkald.

Brobizzen

Det samme gælder brobizzerne til storebælts- og øresundsforbindelserne. Når du kører gennem betalingsanlægget, tjekker systemet automatisk dine kortoplysninger og trækker bomafgiften på kontoen. Men hvis ikke du har sørget for, at det nye kortnummer er registreret i systemet, kan du ikke køre igennem - i hvert fald ikke uden først at betale på gammeldags manér - til besvær for dig og til gene for de andre bilister. Særligt i ferieperioden er der risiko for bøvl og lange køer, hvis ikke tilstrækkeligt mange har fået tjek på kortinformationerne.

Onlinetjenester

En række onlinetjenester bruger også dit kortnummer. Din konto hos iTunes spørger dig kun om et kodeord, når du køber musik, men betalingen er stadig knyttet til kortnummeret. Det samme gælder andre steder for eksempel hos betalingstjenesten PayPal og onlinesupermarkeder som Nemlig.com og Irmatorvet, som også er bundet op på informationer knyttet til det enkelte plastikkort.

Idrætsklubben

Det kan også blive nødvendigt med et opkald til svømme-, tennis - eller løbeklubben, hvis ikke der skal begynde at komme rykkere i postkassen på grund af forældede kortinformationer.