Undgå gearing i privatøkonomien

KLUMME: Du bør undgå gearing i privatøkonomien, selvom det er fristende. Gearing gør, at din formue vokser hurtigere, men det går også hurtigere den anden vej. Der er dog to undtagelser, hvor gearing er o.k. Det skriver privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin.

Pas på gearing i privatøkonomien. Ordet gearing har at gøre med »hastigheden« i økonomien. Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Pas på gearing i privatøkonomien. Ordet gearing har at gøre med »hastigheden« i økonomien. Jo mere gearing, desto hurtigere kører din økonomi. De fleste danskere gearer deres økonomi på et tidspunkt i løbet af deres liv. Det skyldes, at lovgivningen i Danmark gør, at det i nogle tilfælde kan betale sig at have både formue og gæld.

Hvad er gearing i privatøkonomien?

Gearing er at have både opsparing og gæld på en gang. Det kan være, at du har lånt penge i banken, og du samtidig sparer op ved at investere i værdipapirer. Det giver mening at skelne mellem to slags gearing.

1. Den lette gearing, du laver, når du køber fast ejendom med lån i bank og realkreditselskab, der ofte er fornuftig.

2. Den hårde gearing, hvor du stifter eller undlader at afdrage gæld og køber værdipapirer, aktier og obligationer som frie midler.

Hvordan påvirker gearing formuen?

Det er fristende at bruge den hårde gearing i perioder, hvor renten på lån er lav, netop fordi finansieringsomkostningerne er lave. Men som det fremgår af figuren, er risikoen tilsvarende stor. Med gearing vokser din formue hurtigere, men til gengæld taber du også mere og hurtigere, når markedet falder. Det skyldes omkostningerne til finansiering, der trækker ned både i gode og dårlige år.

Figuren viser et godt eksempel på, hvordan hård gearing kan være farlig for din økonomi. Tabet fra dårlige perioder kan være meget svært at hente ind igen. Det er som sagt finansieringsomkostningerne, der gør, at formuen har svært ved at vokse tilstrækkeligt i gode perioder til at dække tabet i dårlige perioder. Sat på spidsen er det dig, der tager risikoen, mens banken og realkreditselskabet har en sikker indtjening.

To undtagelser hvor gearing er ok

Der findes to undtagelser, hvor gearing er god for privatøkonomien. Den vigtigste er, når du kan spare skat. Det kan du, hvis du får fradrag i topskat ved at betale til en pensionsordning, og du betaler almindelig skat, når de bliver udbetalt. I det tilfælde vil omkostningen til finansiering ofte være mindre end det, du sparer i skat.

Den anden undtagelse er, som nævnt oven for, den lette gearing med fast ejendom. Du sparer typisk ikke op til din første bolig og køber den kontant. Langt de fleste køber den med finansiering, hvilket er en god forretning, fordi du ikke betalet skat af fortjenesten på fast ejendom. Jo før du kommer ind på ejendomsmarkedet, desto mere kan du tjene på dette gennem dit liv.

Der er selvfølgelig – i det korte perspektiv – gode og dårlige tidspunkter at købe fast ejendom på – eksempelvis før og efter en finanskrise.

Vær derfor forsigtig med gearing i din privatøkonomi. Har du både gæld og frie midler, bør du planlægge det, så du ikke får større risiko, end du kan tåle. Men som hovedregel skal du undgå gearing i privatøkonomien.