Undgå at udlejer snupper dit indskud

En privat udlejer må ikke forlange, at din bolig skal være nyistandsat, når du flytter. Få styr på reglerne, så du får dit depositum tilbage

Hvis du frygter, at din udlejer hapser de mange tusinde kroner, du har indbetalt i depositum, kan du gøre meget for at beskytte dine penge.

Særligt hvis du er flyttet ind i dit lejemål efter 1. juli 2015, hvor en ny lejelov er trådt i kraft.

Tidligere kunne udlejer forlange, at en lejlighed skulle afleveres nyistandsat, men under den nye lejelov kan udlejer kun kræve, at lejemålet er "velvedligeholdt".

Det betyder blandt andet, at vægge og lofter gerne må være falmede, uden de skal males ved fraflytning, fortæller Jesper Larsen, cheføkonom i Lejernes Landsorganisation, LLO.

- Vægge skal kun males, hvis der er tydelige mærker eller huller fra billeder, som har hængt på væggen. Små huller kan man bare lappe uden at male, siger Jesper Larsen.

Paneler og radiatorer skal heller ikke males, hvis man har boet i lejemålet i kortere tid - typisk under fem år - forklarer Jesper Larsen, og det samme gælder gulvene. Lejer skal kun forvente at betale for en mellemslibning af gulvene, hvis man har boet i lejemålet i mere end fem år.

Men for at sikre dit depositum, skal du allerede ved indflytning gøre lidt benarbejde.

Når du får overdraget nøglerne til dit nye hjem, skal udlejeren lave et indflytningssyn. Senest 14 dage efter, er det som lejer vigtigt at sende en detaljeret liste over fejl og mangler til udlejer. Send også billeder med.

- Listen skal især beskrive skader, slid og skrammer på det, som det kan være dyrt at udbedre, siger Tine Nielsen, fagekspert i Bolius.

- Det er især skader på gulvet, men også på køkkenlåger, bordplader, vinduer, døre og andet træværk, siger hun.

Hvis der er pletter på gulvet eller der mangler en dør mellem to værelser, er det også værd at påpege, siger Jesper Larsen fra LLO.

I den tid, du bor i lejemålet, er det klogt at vedligeholde din bolig, så der ikke opstår skader, som du senere skal betale for.

- Hvis et lakeret gulv ikke bliver vedligeholdt, kan du risikere skader, som i værste fald kan betyde, at der skal lægges et helt nyt gulv, siger Tine Nielsen.

Når du skal flytte, skal udlejer igen syne lejemålet. Senest 14 dage efter du har afleveret nøglerne til lejemålet, skal udlejeren vurdere, hvor meget lejemålet skal sættes i stand.

Derfor bør du ved udflytningen lave en ny liste over fejl og mangler - og tage en ny serie fotos.

Hvis du ved, at din udlejer vil kræve, at lejligheden skal males og gulvene skal slibes, har du ret til at lave det selv - frem til den dag, du afleverer nøglerne.

- Hvis du maler lejligheden pænt og tager billeder som bevis, har du afleveret lejemålet velvedligeholdt. Så kan udlejer ikke forlange at beholde dit depositum for at bruge professionelle malere, siger Jesper Larsen fra LLO.

Fakta: Sådan skal du handle, hvis der opstår tvister

- Hvis du ender i en konflikt med din udlejer, kan du bringe sagen for Huslejenævnet. Hvert år havner godt 1000 sager om fraflytning i Huslejenævnet.

- Huslejenævnet vil se på mangellister og fotos for at afgøre, hvem der skal betale for istandsættelsen.

- Derfor er det vigtigt, at du løbende tager billeder og dokumenterer fejl og mangler

- Hvis du ikke får medhold i Huslejenævnet, kan du bringe sagen videre til Boligretten

Kilde: Jesper Larsen, LLO

/ritzau/FOKUS