Undgå at projektkøbet giver dig hovedpine

Projektkøb af lejligheder vinder igen frem blandt boligkøbere. Det kræver dog nøje overvejelse, da et projektkøb kan være risikabelt.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lækker og topmoderne bolig, der lever op til de nyeste energikrav, og som ikke kræver vedligeholdelse de næste 5 til 10 år til en pris, der ligger under markedsprisen.

Er man villig til at sætte sin underskrift på en købskontrakt, mens boligen kun findes som en plantegning, kan der være flere hundredetusinde kroner at spare.

Det er nemlig billigere at købe en bolig som projektsalg, end en der allerede er opført. Det skyldes, at det er en mere risikabel måde at købe en bolig på.

Som boligkøber kan man derfor være heldig at den ufærdige bolig, man købte billigt, efterfølgende stiger i værdi. Men det kræver nøje overvejelser, inden man kaster sig ud i at købe en bolig, før den er bygget, siger Morten Skak, lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i bolig- og by økonomi.

- Da det kan tage en del år, før boligen står klar, er der mange ukendte faktorer forbundet ved et projektkøb. I værste fald er der risiko for, at byggefirmaet går konkurs, og man taber penge, siger Morten Skak.

Derfor skal man grundigt undersøge hvilket firma, der opfører boligen, og hvor mange penge, der skal lægges til at starte med.

En anden væsentlig ukendt faktor er tidsperspektivet, som man kan risikere skrider og dermed forsinker indflytningen.

Det kan derfor være fordelagtigt i sine flytte- og overtagelsesplaner at medregne et muligt boligoverlab på et par måneder, så man ikke ender med at står uden tag over hovedet, lyder det fra fagekspert i Bolius - Boligejernes Videncenter, Tine Sode.

- Man kan også risikere, at indflytningen må rykkes, fordi den færdige bolig har nogle fejl og mangler, som skal udbedres, inden man flytter ind, siger Tine Sode.

Men også boligens udformning kan blive væsentligt anderledes, end hvad plantegningerne viste.

Ligesom den fine udsigt, man var blevet stille i udsigt fra starten, kan risikere at forsvinde, hvis der skal bygges på grunden ved siden af.

Det kan få betydning for boligens markedsværdi, og man skal derfor huske at tage et grundigt kig på lokalplanerne, inden man skriver under.

- Ved et projektkøb ved man reelt ikke med sikkerhed, hvad man køber, før boligen står klar. Derfor kender man heller ikke den reelle markedsværdi af boligen, før den er færdig, siger Morten Skak.

Når boligen står færdig, kan man risikere, at boligmarkedet i området et blevet mættet, fordi der nu udbydes flere boliger, end der efterspørges. Derfor kan man komme i økonomisk klemme, da man stå med en bolig, der er svær at sælge.

 

/ritzau/FOKUS