Undgå at forældrekøbet bliver økonomisk fælde

Et forældrekøb kræver en god økonomi og skal ses som en måde at hjælpe sit barn på - ikke som en god investering.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Når barnet flyver fra reden og skal have nyt tag over hovedet, kan det være en stor hjælp, hvis forældrene kan købe en lejlighed.

For med et presset lejeboligmarked kan det være svært at finde en god og billig lejebolig i de store studiebyer.

Men det kræver nøje beregninger, og man skal ikke lave et forældrekøb med fortjeneste for øje men udelukkende som en hjælp.

- De fleste forældre finansierer formentlig købet ved at tage et lån i deres egen bolig. Derfor bør de undersøge, om deres økonomi samlet set kan klare de større lån og den øgede prisrisiko, siger Jens Lunde, lektor ved Institut for finansiering på Copenhagen Business School.

Som forældre bliver man udlejer, og man skal derfor være opmærksom på, at man bliver beskattet af overskuddet ved udlejning og ikke kun skal betale ejendomsværdiskat.

Oveni kommer ejendomsavanceskat, da man bliver beskattet af en eventuelt gevinst ved et senere salg af boligen, mens man ikke får fradrag, hvis lejlighedens værdi falder.

- Til gengæld kan man få fuldt fradrag på renteudgifterne som udlejer, siger Jens Lunde.

Vil man være helt sikker på, at forældrekøbet ikke bliver et økonomisk mareridt, kan det være en rigtig god idé at søge hjælp hos en professionel.

- En revisor eller advokat med erfaring på inden for forældrekøb kan rådgive om skattereglerne og om de forskellige måder, man kan købe en sådan lejlighed på, siger Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Det er også vigtigt at tale økonomien igennem med sit barn, i forhold til hvor meget barnet vil kunne betale i husleje.

Ved et forældrekøb er det ligeledes vigtigt at få sat huslejen korrekt. Man skal derfor tilpasse udgiften og størrelsen af lejligheden i forhold til, hvad barnet vil kunne betale.

- En for lav husleje kan give et pænt skattesmæk til forældrene, da man ifølge Skat skal sætte husleje til markedslejen. Omvendt kan lejen heller ikke være for høj, hvis barnet søger boligsikring, siger Curt Liliegreen.

For at være på den sikre side vil det være en god idé at undersøge, hvad lejen er i tilsvarende lejligheder i det samme område. Ellers er det muligt at få huslejenævnet i kommunen til at vurdere, hvad der vil være den rette husleje.

Som familie bør man også tale om, hvad der skal ske, når barnet er færdig med uddannelsen, eller ikke længere vil bo i lejligheden.

- Man skal gøre op med sig selv, om det skal være en begynderlejlighed, som en eventuel søskende kan overtage, eller en større lejlighed, hvor forældrene på et senere tidspunkt vil kunne flytte ind i, lyder det fra Curt Liliegreen.

/ritzau/FOKUS