Ugens store skatteudspil vil sænke både indkomstskat og bilpriser

Lavere skat på arbejde, billigere biler og flere skattefordele ved pensionsopsparing. Her er overblikket over regeringens store skatteudspil.

Fire ministre på stribe: Regeringen præsenterede tirsdag sit skatteudspil. Foto: Mads Claus Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen havde i denne uge fundet julemandskostumet frem i utide. Den foreslår lavere skat på arbejde, billigere biler og flere skattefordele ved pensionsopsparing.

Forslagene bliver i skrivende stund forhandlet, men hvis regeringen får sin vilje, sker der en samlet skattesænkning på arbejdsindkomster blandt andet ved at fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget og hurtigere indfase den aftalte forhøjelse af topskattegrænsen, så den rykkes fire år frem fra 2022 til 2018.

Resultatet af forslagene er, at marginalskatten sænkes med 7,7 procentpoint for personer med indkomster inkl. pension mellem 174.000 kr. og 232.400 kr. og 2,7 procentpoint for dem, der har en arbejdsindkomst udover 569.400 kr.

For en gennemsnitlig HK-ansat med en årlig indkomst på ca. 215.000 kr., svarende til mindstelønnen i HKs overenskomst, bliver skattelempelsen 2,3 pct. af bruttoindkomsten.

For de firehjulede venner vil regeringen erstatte den nuværende registreringsafgift med to satser med en enkelt sats på 100 procent af bilens pris. Det vil sænke kundens pris på de mest solgt bilmodeller i Danmark med op til 55.000 kroner – i dette tilfælde en VW Passat.

Endelig vil regeringen indføre et nyt skattefradrag ved indbetaling til fradragsberettigede pensionsordninger. Fradraget omfatter årlige fradragsberettigede pensionsindbetalinger på mellem 16.000 og 87.000 kroner, og det bliver i de sidste 15 år inden folkepensionsalderen på 30 pct. – i årene inden kun det halve.

Forslaget skal ændre ved, at det for mange ikke kan betale sig at spare op til pension i de sidste år inden pensionering. Det skyldes modregningen i de offentlige ydelser, det såkaldte samspilsproblem. Det nye fradrag vil sørge for, at en person, som indbetaler 87.000 kroner eller derover, får en stigning i sit rådighedsbeløb på henholdsvis 5.500 kr. og 2.700 kr., afhængigt af hvor længe der er til folkepensionsalderen.

Desuden vil regeringen udvide grundlaget for beskæftigelsesfradraget til at omfatte fradragsberettigede pensionsindbetalinger, så flere får det maksimale fradrag.

 

TV og internet bliver dyrere for hver femte

Det bliver dyrere at se TV og suse rundt på nettet for hver femte dansker. TDC-ejede YouSee sætter fra årsskiftet både TV- og internetpriserne op med mellem ti og 20 kroner om måneden.

YouSee er Danmarks største leverandør af både TV og internetforbindelser med 1,3 millioner TV-kunder og 900.000 internetkunder.

»TV-priserne og priserne på rettigheder stiger. Samtidig vokser bredbåndstrafikken med 40-50 procent om året. For at kunne levere, så folk får den oplevelse, som de forventer, skal vi investere betydeligt i netværket for at kunne håndtere trafikken,« forklarer Jacob Mortensen, direktør hos YouSee.

 

Ny udgave af håndværker-fradrag

Det har levet en lidt omskiftelig tilværelse, håndværkerfradraget, og nu foreslår regeringen i sit udspil til næste års finanslov endnu en udgave. Fremover skal danskerne ikke kunne trække besøget fra en murer eller en blikkenslager fra – de har i forvejen nok at lave.

Fremover skal lønnen kun være fradragsberettiget, hvis det for eksempel er en rengøringshjælp eller en havemand/kvinde, der dukker op. BoligJobordningen, som fradraget korrekt hedder, skal samtidig gøres til en permanent ordning, og værdien af fradraget skal hæves til ca. 40 procent fra det nuværende niveau på ca. 27 procent, mens loftet for det maksimale fradragsberettigede beløb fortsat skal være 6.000 kroner per person.

»Ved to timers rengøring hver anden uge viser vore beregninger, at du kun sparer 400 kr. på årsbasis ved at vælge sort rengøring, og det kan være med til at øge omfanget af hvid rengøring,« siger boligøkonom i Bolius Jørgen Munksgaard Rasmussen.

I alt brugte ca. 413.000 danskere i 2016 muligheden for at få skattefradrag via BoligJobordningen – 80 procent til håndværksydelser.

 

Afgifter på køretøjer

20,22 kroner.

For hver gang 1.000 kroner luner i statskassen, udgør registreringsafgiften på motorkøretøjer alene 20 kr. og 22 øre. Regeringen har netop foreslået at sætte registreringsafgiften for biler ned. Desuden er der en række afgifter på motorkøretøjer som eksempelvis grøn afgift, vejbenyttelsesafgifter og miljøbidrag af biler. Tilsammen udgør disse afgifter på motorkøretøjer 11 kr. og 87 øre for hver 1.000 kr. Kilde: DST