Ugens privatøkonomiske tilbageblik: Rentestigninger, boligpriser og farvel til superlån

Renterne er begyndt at kravle opad i USA, og i Danmark er det ved at være slut med de rekordbillige lån med fast rente.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ganske som i eventyret er der råbt »rentestigningen kommer« flere gange, end Peter advarede om ulven. Nu kan ulven være på vej.

Centralbanken i USA løftede forleden sin toneangivende rente og varslede tilmed flere fremtidige rentestigninger end forventet. Det fik renterne til at skvulpe herovre på denne side af Atlanterhavet, hvor boligejerne dog ikke behøver at frygte en dukkert.

Ifølge chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann i Nordea Kredit bliver de små og fra et rekordlavt niveau. Den amerikanske rente påvirker primært obligationslån med fast rente – både med og uden afdrag faldt kursen på den toneangivende lånetype med fast rente med 0,7 procentpoint i kølvandet på rentestigningen onsdag aften. Dette betyder, at boligkøbere får mindre udbetalt, når lånet optages. Konkret påvirker det den månedlige ydelse per lånte million kroner med 30 kroner om måneden, mens der skyldes 7.000 kroner mere end før stigningen.

Også de korte renter på flekslån og såkaldte kortrente lån er steget, men kun ganske lidt – for F3-låns vedkommende fra et lille minus til 0,05 procent.

Overordnet set kan det være tid til at overveje at låse renten fast, inden renterne stiger for alvor. Der kan dog stadig gå et par år, før dette sker, vurderer Sydbanks cheføkonom Jakob Graven:

»I Danmark er der fortsat udsigt til negativ rente fra Danmarks Nationalbank i lang tid – i hvert fald hele vejen igennem 2017 og formentlig også hele vejen igennem 2018. Det skyldes, at Den Europæiske Centralbank (ECB) vil holde renten negativ længe endnu i lyset af en væsentligt svagere økonomisk situation i eurozonen end i USA,« skriver Jakob Graven.

Danskerne er forholdsvis følsomme over for bevægelser i renterne, fordi vi er blandt de nationer i verden, der generelt har optaget de største lån i boligen.

Regeringen venter stigende boligpriser

Husejere kan ifølge regeringens krystalkugle forvente højere priser på ejendommene over de kommende par år. I Økonomisk Redegørelse forudser regeringen en prisstigning på fire procent i både 2017 og 2018. Det skyldes de fortsat meget lave renter, en stigende beskæftigelse og stigende indkomster. Dermed ser regeringen lidt lysere på boligmarkedet end Nationalbanken, som forleden offentliggjorde en prognose på tre procent højere huspriser i 2017 og 2,7 procent i 2018. Regeringen løfter dog fortsat en advarende finger over for risikoen for lokale prisbobler som følge af de lave renter.

Københavnske lejligheder forgylder stadig

De gode nyheder fortsætter for ejere af københavnske ejerlejligheder. Efter fire års uafbrudt stigning er en lejlighed på 90 kvadratmeter blevet en million kroner mere værd, fremgår det af Realkredit­rådets statistik for boligpriser. Priserne på ejerlejligheder i København by er steget med 52 procent over de seneste fire år – i årets tredje kvartal steg de med 1,4 procent. Det kan omregnes til, at ejere af en lejlighed på 90 kvadratmeter har fået mere end 20.000 kroner ekstra i lønningsposen efter skat hver måned de seneste 48 måneder, påpeger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Ejerlejlighederne i de københavnske omegnskommuner er steget i stort set samme tempo de seneste fire år. I beløb er prisstigningerne dog mindre, idet priserne uden for København generelt ligger på et lavere niveau. Dette betyder prisstigninger over de seneste fire år for en lejlighed på 90 kvadratmeter på 700.000 kroner. Over det seneste år er huspriserne steget med 4,4 procent, lejlighedspriserne med 7,2 procent og sommerhuspriserne med 1,3 procent.

Husejeres gevinst på et år:

76.000 kr.

Et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter koster i årets tredje kvartal 1.773.000 kroner. Det er 76.000 kroner mere end for et år siden. I landets 12 kommuner med den højeste prisstigning er husene i gennemsnit steget 250.000 kroner. I yderligere 24 kommuner har stigningen på et år været på 100.000 kroner, har Nordea Kredit beregnet.

Rentefald truer med at udvise superlån

Rentestigningerne er ved at sende et af de senere års billigste lån ud i kulden. Tidligere på ugen drattede kursen på det fastforrentede 30-årige toprocents ned på 94,7. Der har været almindelig enighed om, at kurser under 95 giver for stort et kurstab ved optagelse af lånet.

Alt afhænger dog af den enkelte låntagers planer, og skal lånet fastholdes i mange år eller opkonverteres til en højere rente mod en lavere restgæld, kan det stadig være et superlån. I hvert fald beholder Realkredit Danmark lånet på hylderne og anbefaler toprocentslånet, såfremt der betales afdrag.

»Det skal ses i lyset af, at lånet er billigere over tid end det tilsvarende 2,5 procents lån,« påpeger cheføkonom i RD Christian Hilligsøe Heinig.

Bryder man sig ikke om kurstab, er løsningen 2,5 procents-lånet, der i kurs er langt tættere på 100. På lidt længere sigt forventes der højere renter, så boligkøbere med forkærlighed for fast rente i slutningen af 2017 får fastforrentede 30-årigt lån med afdrag til tre procent.