Ugen der gik i privatøkonomi

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere

Ny, mindre gave til mange tusinde boligejere. Renten på de helt korte boliglån kommer ned på minus 0,25 for de billigste.

Mange tusinde danske boligejere kan godt begynde at glæde sig. Selv om man nærmest ikke skulle tro, at det var muligt, kan de i andet halvår af 2017 se frem til en endnu lavere rente, end de hidtil har haft.

Det er de halvårlige rentetilpasningslån, der netop er blevet refinansieret og derfor har fået ny rente. Hos Nordea Kredit blev resultatet en rente på -0,25 pct. for de bedste lån, og hos Nykredit blev renten på -0,24 pct. for de billigste lån. Nordea Kredit bemærker, at de bedst stillede boligejere vil få en renteudgift på minus 208 kr. pr. lånt mio. kr. Med andre ord bliver boligejerne betalt af investorerne for at låne deres penge.

»Boligejerne skal dog stadig betale bidragssats, og eftersom bidragsbetalingen er større, end den negative rentebetaling, vil termins­opkrævningen stadig lyde på et positivt beløb. Først i det tilfælde, hvor renteudgiften er mere negativ end bidragsbetalingen, vil boligejerne opleve, at der triller penge ind på kontoen. Dér er vi ikke helt endnu,« siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, der understreger, at målt i forhold til første halvår i år er rentefaldet forholdsvis begrænset.

Hos Nykredit er det lån for 35 mia. kr., der får negativ rente i andet halvår. Lån for ti mia. kr. har den rekordlave rente på -0,24 pct. Nykredit bemærker, at den største ændring bliver, at boligejerne afdrager mere på deres lån med den nye rente.

»Den negative rente kommer boligejerne til gode i form af et højere afdrag, og afdraget øges dermed med knap 200 kr. om måneden – også selv om lånet er afdragsfrit,« siger seniorøkonom i Nykredit Jesper Borre, der samtidig påpeger, at boligejere med en negativ rente samlet set afdrager med yderligere 23 mio. kr. i løbet af det kommende halve år – alene som følge af den negative rente.

Duegården solgt – sådan er beboerne stillet

Efter nogle turbulente år er andelsforeningen Duegården på Frederiksberg blevet solgt. Foreningen er blevet købt af en svensk investor, og salget kommer, efter at Højesteret gav Duegården ret til at gå konkurs sidste år. For andelshaverne betyder det, at de i princippet overgår til at være lejere og betaler leje til konkursboet og dermed kreditorerne.

I Duegårdens tilfælde har andelshaverne fortsat betalt en leje svarende til den forhøjede boligydelse, forklarer den tidligere formand Lasse Larsen til Berlingske Business. Han bor fortsat selv i ejendommen.

Danskerne ejer værdipapirer som aldrig før

Danskernes beholdning af aktier, obligationer og investerings­foreningsbeviser vokser og kom i maj op på 642 mia. kr. Det er ny rekord.

Det er en stigning på 29 mia. kr. i forhold til sidste år. Nykredit bemærker, at opsparingen i værdipapirer svarer til, at hver dansker i gennemsnit har 111.515 kr. stående i aktier, obligationer og investeringsforeningsbeviser. Det er 4.000 kr. mere end året før.

Men danskernes opsparing vokser også på en række andre fronter. Vi har et rekordstort beløb stående på vores bankbøger i form af 146.600 kr. pr. dansker i gennemsnit. Hertil kommer, at boligformuen også er stigende.

»Flere forhold påvirker vores valg af vores fordeling af opsparingen. Penge i banken er gode at have til pludselige, uforudsete udgifter, men det er fornuftigt at forholde sig til, hvor meget der skal være buffer mod uventede udgifter, og hvor meget man ser som generel opsparing,« skriver seniorøkonom i Nykredit Jesper Borre, som fremhæver, at risikoen ved penge stående i banken er, at de taber værdi i takt med inflationen.

Danskerne har fundet »shopping- genet« frem

Danskerne har fået mere travlt med at gå i butikker, og det fik detailsalget til at stige med 0,1 pct. i maj. Fremgangen kommer oven på en stigning på 0,2 pct. i april. Det var først og fremmest nyt tøj, der var på programmet hos danskerne.

Danske Bank bemærker, at fremgangen kommer efter, at der har været lidt sløje tal for dankortomsætningen og en vis svækkelse af bilsalget i april. Det kunne indikere en lidt dårlig start på 2. kvartal for privatforbruget, men det maner de nye tal for detail­salget lidt til jorden.

Analytiker i Danske Bank Bjørn Tangaa Sillemann påpeger, at det er gode nyheder, at forbrugernes optimisme kan ses i detailsalget, selv om der er tale om en beskeden stigning.

»Fremgangen i detailsalget afspejler, at vi fortsat får flere mennesker i beskæftigelse, og at lønningerne er steget betydeligt mere end priserne gennem en årrække. Der er også brug for, at privatforbruget fortsætter med at bidrage til efterspørgslen herhjemme, for virksomhederne investerer fortsat ikke ret meget,« skriver Bjørn Tangaa Sillemann.