Ugen der gik i privatøkonomi

De lave renter fortsætter, københavnske ejerlejlighedspriser stiger, Lars Rohde advarer mod spekulanter, og bilsalget sætter rekord

Boligejerne kan glæde sig over forventningen til, at den lave rente holder i hvert fald til 2018, efter at Den Europæiske Centralbank fastholder den korte rentes niveau. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Boligejere med lån kan glæde sig over, at der er udsigt til lave renter en rum tid endnu. Torsdag meldte Den Europæiske Centralbank (ECB) ud, at den vil fastholde den korte rente og samtidig forlænge sit ­opkøbsprogram med ni måneder til udgangen af 2017 ­– om end i et langsommere tempo.

»Der er ikke grund til at forvente, at ECB kommer til at sætte renten op før tidligst i 2018. Det gør, at vi også i Danmark sandsynligvis står over for en uændret nationalbankrente i hvert fald mindst et år mere,« skriver cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv i en kommentar.

Han påpeger, at der er risiko for, at de lave renter i Danmark kommer til at skævvride økonomien over de kommende år.

»Det er særligt boligmarkedet, som tiltrækker sig negativ opmærksomhed. De lave renter risikerer at skubbe boligpriserne i særligt dyre områder for langt op. Men det er ikke den eneste risiko, der knytter sig til de meget lave renter. De sender også pensionskasserne på jagt efter afkast i mere og mere risiko­betonede og illikvide aktiver. Om det kommer til at give problemer, må tiden vise,« skriver han og under­streger, at der med andre ord er grund til at føre en stram finanspolitik og holde et vågent øje på finansielle ubalancer over de kommende år.

Frank Øland, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, peger også på, at de meget lave renter kan blive en udfordring for dansk økonomi, hvis Lars Rohde har ret, og vi er på vej ind i en højkonjunktur.

»Indtil videre kan vi dog kun se et noget forkølet opsving, hvor vi halser efter de nabolande, som vi normalt gerne vil kunne sammenligne os med,« skriver han.

Frank Øland opfordrer til, at låntagere udnytter udsigten til lave renter i lang tid til at få barberet lidt af gælden, inden renterne måske engang begynder at stige.

»De lange renter kan stige lidt, trukket op af højere renter i USA, mens de korte flekslånsrenter må forventes at forblive helt i bund igennem hele 2017,« skriver han.

2016 bliver rekordår for bilsalget

2016 bliver et rekordår for det danske bilsalg. Det konkluderer Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, på baggrund af nye tal for bilsalget frem til november i år fra Danmarks Statistik. Tallene viser et lille fald i tilgangen af nye personbiler – men niveauet er fortsat meget højt. Der skyldes bl.a., at der er fremgang i både beskæftigelse og realløn, samtidig med at renten er lav. Dertil kommer, at biler generelt over de seneste ti år er faldet i pris – hvilket gør, at man i dag snildt kan få en bil til under 100.000 kroner. Desuden har leasing vundet indpas i det danske marked, skriver han i en kommentar.

Lars Rohde advarer mod spekulanter

Nationalbankens direktør, Lars Rohde, advarede tidligere på ugen om, at de store prisstigninger på ejerlejligheder i København kan være drevet af spekulanter. Og at priserne på lejligheder og huse i den danske hovedstad er kommet så højt op, at boligejerne er udsatte, hvis renterne for alvor begynder at stige igen. Det skriver Finans.dk

»Prisen på ejerlejligheder i København er høj i forhold til indkomst- og renteniveau, og der er en risiko for, at prisudviklingen er drevet af selvopfyldende forventninger,« sagde Lars Rohde, da han onsdag fremlagde National­bankens kvartalsoversigt for dansk økonomi.

Ved samme lejlighed kaldte han det københavnske boligmarked »sårbart« over for pludselige rentestigninger.

»Der er dermed stor risiko for, at en fortsættelse af de seneste års reale prisstigninger vil blive efterfulgt af tilsvarende prisfald,« lød det fra Lars Rohde.

Nationalbankdirektøren har flere gange tidligere advaret om udviklingen på det københavnske boligmarked.

Ugens tal Boliger til salg

55.335

boliger er lige nu til salg i Danmark, viser nye tal fra Realkreditrådet. De er fordelt på 36.907 parcel- og rækkehuse, 6.872 ejerlejligheder og 11.556 fritidshuse. »Udbuddet er faldet med 1.286 boliger siden i fjor. Det lavere udbud er formentlig et udtryk for, at flere ejendomme kan sælges, hvilket er en god nyhed,« skriver BRFKredit.

Priser i København runder milepæl

Priserne på ejerlejligheder i København by steg med 1,3 procent fra oktober til november, viser nye tal fra Boligsidens markedsindeks. Dermed runder de københavnske ejerlejligheder en milepæl, da priserne er steget med 60 procent siden bunden i december 2011, fastslår cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark.

»Der er altså endnu ingen tydelige tegn på en mærkbar prisopbremsning i gang, og ejerlejlighedsmarkedet i København ser dermed heller ikke ud til at være blevet påvirket af regeringens udspil til boligskattereform i starten af oktober.«.

En gennemsnitlig ejerlejlighed i København på 85 kvadratmeter koster i dag 3.080.000 kroner. Det er en stigning på næsten 1.160.000 kroner siden slutningen af 2011 – eller det, der svarer til en skattefri gevinst på næsten 20.000 kroner om måneden for denne periode.

»Det bliver interessant at se, hvordan markedet for ejerlejlig­heder vil reagere på den seneste tids rentestigninger efter det amerikanske præsidentvalg,« skriver han i en kommentar.