Ugen der gik: Endnu flere betalingsløsninger til danskerne

En ny vej til mobilbetaling og gebyrfri adgang til realkreditlån er blandt ugens nyheder.

Apple Pay er flittigt anvendt rundt om i verden. Her i en Starbucks i Moskva. Foto: Maksim Smejev/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne får i øjeblikket flere og flere mobile betalingsløsninger – senest Apple Pay, som først på ugen sluttede sig til den meget udbredte MobilePay og Nets mobile Dankort.

Den amerikanske IT-gigant kommer fra begyndelsen hurtigt ud af startboksen, fordi omkring halv­delen af danskerne med smart­phones foretrækker en iPhone. Det er indtil videre dog kun bankkunder hos Jyske Bank og Nordea med en iPhone 6 eller nyere, der kan benytte Apple Pay. Hos Nordea kræver det et Visa/Dankort eller et Mastercard, mens Jyske Bank kun tilbyder tjenesten til kunder med et Visa/Dankort.

Det næste krav er at finde en butik med Apple Pay i betalings­terminalen eller kontaktløs kort­betaling. Men Apple Pay kan bruges på stort set alle eksisterende betalings­terminaler i de danske butikker i konkurrence med MobilePay og Nets’ mobile Dankort, som også lader kunderne betale med mobilen. Men det kniber tilsyneladende for de to danske løsninger med at vinde indpas blandt forbrugerne.

»Nets’ Dankort-app og MobilePay er mislykkedes med at få hul på markedet for mobilbetaling i butikkerne. Det kan måske lykkes for Apple nu med deres mulighed for at betale hurtigt med mobilen,« siger Jan Damsgaard, professor på CBS.

Han er netop kommet hjem fra Kina, hvor stort set alle forbrugere betaler ved hjælp af mobil-appen Alipay, som i vid udstrækning fungerer ligesom Apple Pay.

Apple Pay kan foruden ved butiks­terminaler bruges i mange apps og online. Apples mobile betalings­løsning eksisterer allerede i næsten 20 lande, hvor Apple-brugere kan betale trådløst med deres iPhones ved at lægge den på terminalen, mens fingeren er placeret på touch-id.

»For mange vil det stadig være et stort skridt at smide Dankortet ud. Men det kommer vi til,« forudser Jan Damsgaard.

Billedtekst Fold sammen
Læs mere

Bankkunder kan spare stort ved at flytte

Forbrugerrådet Tænks magasin, Penge, har sammenlignet 25 banker ud fra tre modelfamilier og konkluderer, at familien med den laveste indkomst, lejebolig samt billån og forbrugslån kan gå fra årlige omkostninger på cirka 8.000 kroner til godt 3.000 kroner ved at flytte fra dyreste til billigste løsning.

»Det gælder alle forbrugere, at man kan spare penge ved at forhandle eller skifte bank, ikke kun dem med de store engagementer,« siger testansvarlig Ilyas Dogru.

Familien med det største engagement kan spare hele 25.000 kroner om året, hvis den flytter fra testens dyreste bank til den billigste.

Nordea bruger gebyrvåben for at kapre kunder

Nordea Kredit går til kamp for at få flere kunder ved resten af året og i 2018 at fjerne nogle af omkostningerne ved at flytte et realkreditlån ind i butikken.

»Vi fjerner nu hovedparten af de omkostninger, der normalt er ved at skifte realkreditinstitut, og dermed får kunderne en stor reel besparelse ved at skifte til Nordea. På den måde håber vi, at pris- og kvalitets­bevidste kunder vil tage kontakt til os, så vi kan fortælle, hvad vi kan tilbyde i Nordea,« meddelte Peter Smith, chef for Nordea Kredit.

Netop høje omkostninger ved at skifte realkreditlån har udløst kritik af den reelle konkurrence på området og medført, at boligejere har været stavnsbundne til det realkreditinstitut, de optog lån i.

Ifølge Nordea Kredits beregninger vil der være en besparelse på 9.000 kr. for boligejere med et lån på to millioner kroner, når de i den kommende tid slipper for at betale lånesagsgebyr, ekspeditionsgebyr og kurtage. Det efterlader dog stadig gebyr til tinglysning og indfrielse af det gamle lån. Konkurrenten RD tilbyder nye kunder gratis tilflytning inklusiv tinglysningsafgiften til staten og indfrielses­gebyret – men kun hvis de bliver kunder i instituttet.

Developere scorer kassen på bolig-byggeboom - - - - RB PLUS: 19/10/2016. kl. 16.38: Nye folk besætter de fleste udflyttede job 21.000 ansøgninger er blevet sendt til knap 1100 udflyttede arbejdspladser. Langt de fleste stillinger er blevet besat af nye medarbejdere i provinsen. RB PLUS/PFS. Husk at få håndværkerens tilbud på skrift Få tilbuddet på skrift og vær sikker på, at du også har de "skjulte" udgifter med. Her er de enkle råd til den gode håndværkeroplevelse. Arkivfoto: Danskerne oplever ofte arbejdsglæde BV.: -Arkiv- SE RB PLUS Danskerne er EU's største "jobtimister" BV.: To ud af tre ledere forventer jobfest i dansk erhvervsliv BV.: ARKIVFOTO 2005 af håndværkere- Se RB 15/11 2013 07.00. Når landets kommuner skal bygge nyt eller renovere skoler, børnehaver og plejehjem, fokuserer kommunerne ofte kun på at få det billigste tilbud. Men det koster ofte kommunerne i det lange løb, lyder det fra eksperter. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere

Ugens tal: Flere får løn

5,7% er antallet af lønmodtagere i Københavns omegn vokset med over de seneste to år. Til sammenligning er antallet i Østjylland steget med 4,3 pct., i byen København med 4 pct., og i Vest- og Sydsjælland med 1,8 pct. – den mindste vækst i landet.