Uenighed om grundskylden i blå blok

Både de Konservative og Liberal Alliance kræver, at der bliver grebet ind på landsplan for at bremse grundskyldens himmelflugt. Men Venstre vil ikke love noget og har tidligere talt for at prioritere en sænkning af andre skatter.

Foto: Kasper Palsnov. Mens både De Konservative og Liberal Alliance ønsker at fastfryse grundskylden, er venstre mere skeptisk. De vil hellere prioritere sænkninger af andre skatter højere.
Læs mere
Fold sammen

Grundskyldens himmelflugt kan hurtigt blive et hedt stridspunkt mellem partierne i blå blok, hvis de slår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) af pinden ved næste valg.

Mens både De Konservative og Liberal Alliance ønsker at fastfryse grundskylden, er venstre mere skeptisk. De vil hellere prioritere sænkninger af andre skatter højere.

Derimod siger skatteordførerne fra både De Konservative og Liberal Alliance, at de vil kæmpe stædigt for at få grundskylden frosset fast, hvis der kommer en borgerlig regering.

»Det er helt afgørende for os at fastfryse grundskylden, hvis vi får en borgerlig regering. Det er i top to-tre blandt alle vores prioriteringer at forbedre boligejernes situation ved et reelt skattestop for grundskylden i kroner og øre,« siger De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen, der kalder det et »spørgsmål om retfærdighed og principper.«

»Hvis vi ikke griber ind, vil almindelige familier aldrig kunne bo i hus i nogle områder af Danmark, fordi grundskylden bliver ved med at stige år efter år,« siger han.

Skatteordfører Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance siger ligeledes, at det er »meget vigtigt« at få den stigende grundskyld stoppet, hvis der kommer en ny regering efter næste valg.

»Vi vil gerne bruge de ti milliarder kroner, som det koster at fastfryse grundskylden. Det er halvdelen af den besparelse, der kan komme, hvis der kommer nulvækst i den offentlige sektor frem mod 2020, og den offentlige sektor samtidig bliver mere effektiv,« siger Ole Birk Olesen.

Venstre lover ikke noget

En fastfrysning af grundskylden vil dog være en stor omkostning for staten, og Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, vil ikke love, at grundskylden bliver låst fast.

»Vi glæder os derimod over skattestoppet, som låser ejendomsværdiskatten fast. Uden dette skattestop, havde tallene for hvor meget de danske boligskatter er steget de senere år, set markant anderledes ud. Så havde stigningen været langt større. Men ellers afventer det arbejde, som er i gang med at lave en ny ejendomsvurdering,« siger han.

Torsten Schack Pedersen har tidligere sagt til Berlingske Business, at Venstre »har fokus på at sænke andre skatter og afgifter, der kan skabe flere job.«

Venstre har også afvist at ændre det kommunale tilskuds- og udligningssystem, der i praksis gør det vanskeligt for kommunerne at sænke grundskyldspromillen. Som systemet er i dag, er staten den store vinder ved den kraftigt stigende grundskyld for boligejere i hovedstadsområdet. Det skyldes, at statens bloktilskud til den enkelte kommune automatisk sænkes, når Skat hæver kommunens grundvurderinger.

I regeringen afviser man, at der skal foretages yderligere på landsplan ud over arbejdet med nye ejendoms- og grundvurderinger.

»Vi ser hellere lavere skat på arbejde, og så kan vi godt leve med, at skatten på ejendomme stiger inden for rimelighedens grænser,« siger De Radikales skatteordfører, Nadeem Farooq.

Han mener dog, at det er oplagt at give boligskatterne et samlet eftersyn, når den nuværende politiske aftale om et skattestop på ejendomsværdiskatten udløber i 2020.