Udskyd lønnen til næste år og spar i skat

Udskydelse af løn til næste år kan bruges til at skære i skatten. Medarbejderne i en større dansk virksomhed kan score op til 10.000 kroner. Men privatforbruget lider.

Medarbejderne hos Thrane & Thrane kan se frem til en stor skattebesparelse, fordi virksomheden har tilbudt at udskyde årets to sidste lønninger til næste år for de medarbejdere, der er berørt af at skulle betale topskat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Åndahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udskydelse af løn til næste år kan bruges til at skære i skatten. Medarbejderne i en større dansk virksomhed kan score op til 10.000 kroner. Men privatforbruget lider.

En af landets store virksomheder har nu tilbudt sine medarbejdere at udskyde årets sidste to lønninger til næste år - og dermed til en lavere topskat.

Det er teknologivirksomheden Thrane & Thrane med base i Lyngby, der netop har givet sine medarbejdere tilbuddet.

Det går helt nøjagtig ud på at udskyde den del af de to sidste månedslønninger, der ikke går til pension, a-kasse, kantine og andre faste udgifter, til næste år. Fordelen for medarbejderne er, at de dermed kun kommer til at betale en topskattesats på 51,5 procent mod de nuværende 59 procent.

»Hver gang, der opstår den slags muligheder, så bruger vi tiden på det til gavn for vores medarbejdere,« siger økonomidirektør i Thrane & Thrane Svend Åge Lundgaard.

Han nævner også brutto-lønsordning som et af de skattemæssige goder, virksomheden tilbyder sine medarbejdere, og i denne omgang har det kostet virksomheden én mands arbejde i godt en uge at udarbejde udskydelsen af løn.

For at drage fordel af at udskyde løn til næste års lavere topskat, skal medarbejderen på nuværende tidspunkt have tjent nok til at ramme topskattegrænsen - eller gøre det med novembers løn.

I år er topskattegrænsen på 347.200 kroner, og Svend Åge Lundgaard vurderer, at der i Thrane & Thrane er op mod 350 ansatte, der på nuværende tidspunkt har tjent så meget eller er så tæt på det, at de kan få gevinst ud af at udskyde resten af lønnen for i år.

Afhængigt af den enkeltes løn kan den enkelte med-
arbejder spare mellem 6.000 og 10.000 kroner i skat, vurderer økonomidirektøren.

Helt lovligt

Thrane & Thrane har dels fulgt Skats forsikring i medierne om, at der ikke er noget ulovligt i at udskyde lønnen, dels spurgt sine revisorer til råds. Og skatteministeren har heller ikke tænkt sig at foretage sig noget i den sammenhæng.

»Vi har ingen aktuelle planer om at ændre lovgivningen,« siger skatteminister Kristian Jensen (V) i en skriftlig kommentar.

Der er dog det praktiske problem med at finansiere sin husholdning i årets sidste to måneder, hvis hovedparten af lønnen udskydes. Men ifølge Danske Banks privatøkonom Las Olsen er udgiften ved at finansiere to månedslønninger på 45.000 kroner brutto småpenge i forhold til skattefordelen.

Stor gevinst

Nettolønnen efter et pensionsbidrag på 15 procent vil eksempelvis i Allerød være 21.977 kroner udbetalt, som skal lånes i henholdsvis to og en måned for at dække november og december.

Med en normal kreditvurdering vil det i Danske Bank koste en rente på 7,7 procent, hvilket giver en samlet udgift på 423 kroner før skat - 281 kroner efter skat.

Las Olsen vurderer i øvrigt, at mange virksomheder tilbyder sine medarbejdere at udskyde en del af lønnen til næste år - så mange, at det sammen med muligheden for frem til nytår at indbetale på pensioner med højt fradrag svarende til den nuværende topskat har sendt privatforbruget i grøften. Og dermed har skattereformen med en lettelse haft den stik modsatte effekt af det ønskede.

»Vi tror, at det er en del af forklaringen på, at privatforbruget har det lige så skidt som i foråret på trods af, at udsigterne og forbrugertil-
liden er langt bedre end dengang,« siger han.

Der er en enkelt revisor, der har påpeget faldgruber ved at udskyde sin løn for november og december til næste år for at slippe billigere i skat.

Note i regnskabet

Deloittes skatteafdeling har tidligere meldt ud på hjemmesiden epn.dk, at den ikke vil medvirke til at sætte et system op til udskydelsen af løn - mest af hensyn til praktiske problemer, men også fordi man sandsynligvis ikke vil være dækket af lønmodtagernes garantifond, hvis virksomheden løber ind i problemer, mens lønnen er udskudt.

Udskydelse af løn til medarbejderne vil også kræve, at virksomheden i sit årsregnskab skal udarbejde en note om, at der skubbes en forpligtelse til det næste regnskabsår.

Thrane & Thrane er dog ude over dét problem, da virksomheden har forskudt regnskabsår og dermed ikke udskyder sin lønforpligtelse til et nyt regnskabsår.