Udskældte lån på vej mod renterekord

Flekslån har udsigt til at ende med den laveste rente nogensinde i den kommende rentetilpasning. Men prisstigninger fjerner rekorden i den pris, kunderne kommer til at betale.

Lejlighed med tagterrasse i Ribegade. Her udsigt til et klassisk gårdmiljø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Der er udsigt til rekordlave renter på flekslån, når renten skal tilpasses fra på onsdag. Landets største realkreditinstitut Nykredit vurderer, at renterne på henholdsvis etårige, treårige og femårige flekslån kan ende på mellem 0 og 0,3 pct. eksklusiv det løbende gebyr, bidragssatsen. Det vil være en ny bundrekord ved en rentetilpasning fraregnet de stigninger i bidragssatsen, stort set hele realkreditbranchen har gennemført især for de etårige flekslån.

Renten har dog været under nul i korte perioder mellem refinansieringer.

Hvis bidragssatsen regnes med, så kommer ydelsen på et F1-lån til at ligge mellem 0,62 og godt 1 pct. over de hidtidige rekorder på lån henholdsvis med og uden afdrag.

Lån med variabel rente samt afdragsfrihed er steget i pris med henvisning til, at de udgør en større risiko og kræver mere kapital i realkreditselskabet, end fastforrentede lån.

»På både F1, F3 og F5 ser vi en overvejende sandsynlighed for, at bundrekorderne fra februar sidste år, hvor kronekrigen rasede, kan blive slået. Det afspejler de generelt ekstremt lave renter for de danske boligejere«, skriver Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit, i en analyse.

Han påpeger dog også alternativer til især F1-lån.

»Et fastforrentet lån er tilbage på et historisk lavt renteniveau, som vi ser en del boligejere med F1-lån sigte efter. Samtidig er F5-renten, som vel at mærke også er historisk lav, i den grad konkurrencedygtigt til F1, hvis man ikke ønsker at gå hele vejen med et fastforrentet lån. Der er altså gode muligheder for at sadle om og sikre renten i længere tid end blot et enkelt år. Endelig er der ganske enkelt endnu billigere lån på markedet end F1-lånet, hvis man ønsker at holde fast i den korte rentebinding,« skriver han med henvisning til såkaldte kortrentelån baseret på en treårig obligation og en halvårlig rentetilpasning.

Især for boligejere med F5-lån medfører det et mærkbart rentefald fra de 2 pct., deres lån blev rentefastsat til for fem år siden. De kan takke generelt usikre udsigter for vækst i verden - forstærket af Brexit - samt en meget lempelig pengepolitik for den lave rente.

Nykredit/Totalkredit skal rentetilpasse lån for i alt 40,5 mia. kr. frem til den 23 august.