Udsendte danskere kan helt slippe for skat

Seks måneder under sydens sol og uden at betale skat af indkomsten. Lyder det interessant?

Hvis man pendler mellem Spanien og Frankrig, kan man helt slippe for at betale skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En upåagtet paragraf i skattelovgivningen åbner en gylden mulighed for danskere, der har mulighed for at blive udstationeret i Spanien eller Frankrig.

Ifølge cand.jur. Hans Birkholm fra rådgivningsfirmaet Inwema, som har specialiseret sig i rådgivning af såvel den ansatte som virksomheden i forbindelse med udstationering, kan en udstationeret helt slippe for skat i et halvt år – og i princippet uendeligt, hvis man er villig til at flytte hvert halve år.

I den danske skattelov er det muligt for udstationerede danskere at få skattefrihed i de første seks måneder. Blot må man kun være tilbage i Danmark i 42 dage i perioden, bekræfter Skatteministeriet.

Den samme mulighed for skattefrihed gør sig ifølge Hans Birkholm gældende i Spanien og Frankrig foruden dele af mellemøsten.

En forudsætning for at slippe for skat er, at man som dansker, der bliver udstationeret i et af de pågældende lande og arbejder for en dansk virksomhed, beder om at blive beskattet efter Ligningslovens paragraf 33A. Den siger overordnet, at hvis man opholder sig mindst seks måneder udenfor landets grænser, så er man skattefri i Danmark af lønindkomsten. Når de pågældende lande samtidig ikke beskatter lønindkomsten de første seks måneder, så går indkomsten direkte i lønmodtagerens lomme.

Men efter de seks måneder skal der betales lokal skat eller dansk skat afhængig af det pågældende land og eventuelle dobbeltbeskatningsaftaler med Danmark.

Man kan ifølge Hans Birkholm så rejse hjem igen, og et halvt år efter gentage manøvren. I teorien ville man også kunne pendle mellem Frankrig og Spanien et halvt år ad gangen og dermed hele tiden slippe for skat.

”Den turnus kan fortsætte, så længe reglerne er, som de er nu,” siger Hans Birkholm.