Udnyt ny lov: Ti bud på billige fritidsboliger

Loven om salg af helårsboliger til fritidsbrug er ved at blive ændret, så det bliver langt mere attraktivt at investere i en såkaldt fleksbolig. Her er ti gode bud på, hvad man kan få for pengene rundt omkring i landet.

Drømmer du om at tilbringe weekender og ferier i ren bondeidyl, er en fleksbolig måske noget for dig. På billedet ses et bindingsværkshus i den lille by Gjerrild, der er til salg for 598.000 kr. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du på jagt efter et billigt sommerhus, bør du måske overveje at rette kikkerten mod de såkaldte fleksboliger, der er langt billigere end almindelige sommerhuse.

For at give et indblik i hvad man kan få for pengene, har Berlingske Business bedt ejendomsmæglerkæden Home om at udvælge ti fleksboliger i forskellige prisklasser rundt i landet.

En fleksbolig er en helårsbolig, som man kan søge om at benytte som fritidshus. Muligheden har eksisteret siden foråret 2013, men ifølge boligminister Carsten Hansen (S) er det endnu kun omkring 500, der har søgt om en fleksboligtilladelse. Derfor barsler regeringen netop nu med et lovforslag, der forventes at sætte skub i salget af fleksboliger.

Mange penge at spare

»Der er flere grunde til, at vi ændrer loven. Den ene er, at tilladelsen hidtil har fulgt personen, og det har givet nogle udfordringer. Blandt andet har det været svært at få belåning, da man ikke kan sælge det som en fleksbolig igen, uden at man får en ny tillaldelse. Derfor ændrer vi det nu, så tilladelsen følger boligen frem for personen, hvilket også afskaffer usikkerheden ved finansieringen,« siger ministeren.

Og der kan være mange penge at spare ved at købe en fleksbolig. Ifølge Home ligger priserne i gennemsnit 40 pct. under almindelige sommerhuse.

Som det fremgår af listen længere nede på siden, spænder priserne fra 199.000 kr. for en landejendom på 132 kvm på Lolland til 2.695.000 kr. for en velholdt byvilla på 183 kvm i Nyborg med udsigt over havnen.

463 fleksboliger til salg

Ifølge en opgørelse fra Boligsiden.dk er der lige nu 463 boliger til salg, hvor ordet fleksbolig indgår i beskrivelsen. Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter vurderer dog, at potentialet er på omkring 33.000 fleksboliger. Der er altså stadig et stort arbejde i at udbrede kendskabet til ordningen og få markedsført de egnede fleksboliger på den rigtige måde.

»Nu har vi fået slået hul på det. Og man er begyndt at bruge ordningen efter de gamle regler. Jeg tror, at lovændringen er det, der skal til for at få udnyttet en langt større del af potentialet,« siger Carsten Hansen, der forventer, at lovforslaget bliver vedtaget i løbet af foråret.

Han understreger, at det fortsat vil være op til den enkelte kommune, om man vil benytte sig af fleksboligordningen - og i hvilket omfang. Der er da også stor forskel på, hvor i landet man har taget fleksboligerne til sig.

Lolland, Guldborgsund og Vordingborg tegner sig tilsammen for ca. 73 pct. - eller 340 af de 463 udbudte fleksboliger. Langt hovedparten er villaer til en gennemsnitlig pris på omkring 1 mio. kr. for 142 kvm - svarende til en kvadratmeterpris på godt 7.000 kr.

Se de ti udvalgte fleksboliger under grafikken!

199.000 kr., Harpelunde, Lolland Kommune

Se boligen hos mægleren her!

375.000 kr., Femø, Lolland Kommune

Se boligen hos mægleren her!

598.000 kr., Gjerrild, Norddjurs Kommune

Se boligen hos mægleren her!

645.000 kr., Humble, Langeland Kommune

Se boligen hos mægleren her!

695.000 kr., Aarsdale, Bornholm

Se boligen hos mægleren her!

895.000 kr., Møn, Vordingborg Kommune

Se boligen hos mægleren her!

1.195.000 kr., Lønstrup, Hjørring Kommune

Se boligen hos mægleren her!

1.395.000 kr., Stilling Strand, Slagelse Kommune

Se boligen hos mægleren her!

2.495.000 kr., Guldborgsund Kommune

Se boligen hos mægleren her!

2.695.000 kr., Nyborg, Nyborg Kommune

Se boligen hos mægleren her!

Og så er der en helt særlig 11. bolig henvendt til dem med lidt ekstra polstring på kistebunden...

7.500.000 kr., Nivå, Fredensborg Kommune

Se boligen hos mægleren her!