Udlejning kan betale sommerhuset

Hvis et sommerhus lejes meget ud, kan det i bedste fald give overskud.

Ved hyppig udlejning er en stor del af udgiften til køb af sommerhus betalt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Køb et sommerhus og lej det ud – stort set uden at tage penge op af lommen. Det kan i visse tilfælde lade sig gøre. I hvert fald, hvis man belånet huset med afdragsfrie lån af typen F1, hvor renten ændrer sig én gang årligt, og huset lejes flittigt ud.

Det viser beregninger, som Home har udarbejdet for Berlingske Business. Der er taget udgangspunkt i tre huse, der udlejes henholdsvis meget, middel og lidt. Alle huse er til salg nu, men deres lejeindtægter er, hvad de rent faktisk skrabede hjem til ejeren i hele 2008. Husene koster mellem en og to millioner kroner, hvilket mange købere har råd til at betale for et hus – uden at være afhængige af udlejning.

Beregningerne herunder viser, at den flittige udlejer af et poolhus – der lejes ud cirka halvdelen af året – står med et plus på tæt ved 2.000 kroner i hånden hver måned, hvis billigste finansiering, nemlig F1-lån uden afdrag, vælges. Tages der i stedet et fastforentet lån med afdrag, koster huset under 1.000 kroner om måneden, men så betales der også samtidig af på lånet.

Til udlejning og egen fornøjelse

Kommunikationschef Niels H. Carstensen fra Home siger, at interessen for at købe sommerhuse som forretning og investering har været meget lav længe. 

»Men der er forespørgsler, og der bliver da solgt nogle. Samtidig hænger økonomien bedre sammen end før, fordi prisen på køb af sommerhus er faldet en del. Men ellers er den typiske køber til sommerhuse folk, der også selv ønsker at benytte husene,« siger han.

De angivne lejeindtægter er efter, at et udlejningsbureau er betalt. De snupper typisk 20 til 30 procent af huslejen. Men ellers er huset finansieret med en udbetaling på fem procent, 60 procent realkreditlån og 35 procent  banklån.

Langt de fleste boligejere har mulighed for at optage et større realkreditlån, hvis de har friværdi i helårshuset. Det vil gøre låneomkostningerne lavere.

Læs også: Sådan: Skat ved udlejning af sommerhus

 

 

 

Læs også: De bedste steder at udleje sommerhus