Uden for pristoppe og bundpropper: Sådan går det på boligmarkedet i normal-Danmark

Hvis der er styr på vovhunden og volvoen, kan næste step muligvis være villaen.

Foto: STUART McINTYRE

For rigtig mange er det hverken millionvillaerne på Strandvejen eller de billigste boliger i de yderste byer, som boligradaren er indstillet til at opfange. På det brede, danske boligmarked - den del, hvor der hverken er udkantskrise eller boligpriser på himmelflugt - er der nemlig også fremgang.

I alle landets land- og mellemkommuner er der nemlig blevet solgt flere boliger i år end sidste år. Det viser en opgørelse fra den uafhængige boligside Boliga.*

Et tegn på, at opturen på boligmarkedet ikke alene er et storby-fænomen:

- Det er ikke længere kun i hovedstaden, der er fremgang. Det er i hele landet, det går hurtigere. Der er pil op for antallet af handler og pil ned for liggetiden, og det er en god nyhed for dem, der tidligere har haft svært ved at sælge huset, for nu kan de realisere deres boligdrømme, siger Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

Priserne stiger

Der dog ikke alene blevet solgt flere huse på det brede boligmarked. De er også blevet dyrere i mange af landets kommuner fra sidste år til i år.

Lå drømmehuset eksempelvis i Vejen Kommune, måtte køberne sidste år betale 6.402 kroner per kvadratmeter - i år var prisen steget til 7.222 kroner.

Og med de økonomiske takter, der bliver spillet i øjeblikket, kan priserne muligvis fortsætte deres stigning i den kommende tid:

- Den danske økonomi er god i øjeblikket og med de seneste udmeldinger om, at der ikke er udsigt til rentestigninger, vil mit bud være, at der fortsat vil være en bedring bredt i landet, som fortsætter ind i næste år, siger Signe Roed-Frederiksen til Boliga.

Her kan du se, hvor dyre husene var på det brede boligmarked.

* Boliga har opgjort salgskvadratmeterprisen og antallet af handler for 1. halvår 2017 og 1. halvår 2016. Der er kun medtaget kommuner med minimum 20 salg. Inddelingen i yder-, land-, mellem- og bykommuner er baseret på Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters kategorisering.