Tusinder af danskere snyder sig selv for skattegevinst

For langt de fleste er der en sikker gevinst ved at konvertere kapitalpensionen til en aldersopsparing. Men meget få har gjort det, og nu rinder tiden ud. Det får pensionsrådgivere til at kritisere pensionsbranchen for at være for passiv.

For langt de fleste er der en sikker gevinst ved at konvertere kapitalpensionen til en aldersopsparing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der oftest kun et spørgsmål om at klikke på »ja tak« på en hjemmeside. Men mange tusinde danskere snyder sig selv for en pæn kontant gevinst i form af en skatterabat ved at lade være. For flere end ni ud af ti danskere er det ellers en god idé at skifte deres kapitalpension ud med den nye aldersopsparing, men kun lidt over ti procent har gjort brug af muligheden, viser en rundspørge, som Berlingske Business har foretaget.

Pensionsselskaberne gør ganske enkelt for lidt for at få danskerne til at gå over til den ny pension, lyder kritikken fra pensionsmæglere og en uafhængig privatøkonomisk ekspert.

Rundspørgen til de kommercielle pensionsselskaber viser, at det kun er omkring 12 procent af kunderne, som foreløbig har skiftet deres kapitalpension ud med aldersopsparingen.

Frem til udgangen af året kan det ske med en rabat på skatten på 2,7 procent. Selskaberne har typisk sendt breve rundt til kunderne om muligheden, men både selvstændig aktuar Jørgen Svendsen og privatøkonomisk rådgiver Marianne Thørs fra Confida mener, at det slet ikke er nok.

De påpeger begge, at pension er en kompliceret sag, og at danskerne kun interesserer sig meget lidt for pension. Rigtig mange får derfor slet ikke læst brevene. Jørgen Svendsen mener, at pensionsselskaberne resten af året skal gå meget drastisk til værks.

»Danskerne vil godt, hvis de bare vidste, at de kan få noget ud af det. I pensionsselskaberne er der ikke længere penge nok til at gå ud og rådgive folk. Derfor ligger det hele og sejler lidt. Men selskaberne bør se på Industriens Pension og Pensiondanmark. De har sagt, at det er en fordel for kunderne at skifte kapitalpensionen ud med en aldersopsparing, og derfor gør vi det for jer,« siger Jørgen Svendsen.

GRAFIK: Vidt forskellige vilkår for ny pension

»Når pensionsselskaberne laver en masse-udsendelse til kunderne, er der fire ud af fem, som smider brevet ud. En ud af ti læser det, men forstår det ikke, og de sidste ti procent ringer ind til selskabet og får lavet udskiftningen. Men selskaberne skal vende det om. Når det er så oplagt at spare den her afgift, hvorfor så spørge nogen om det? Der er ikke nogen, hvor det ikke er en fordel. Selskaberne vil spare milliarder af kroner ved bare at gøre det,« siger Jørgen Svendsen, der samtidig mener, at selskabernes interesse for at få kunderne til at hoppe fra kapitalpension til aldersopsparing ikke er ret stor, fordi de med den nye pension får en langt mindre formue at forvalte.

Marianne Thørs er meget enig med Jørgensen Svendsen.

»Selskaberne er ikke interesserede i det her. De sender et brev ud og fortæller kunderne, at de har muligheden, men der bliver ikke rigtig givet nogen rådgivning i halen på det. Man lader det være helt op til kunderne selv, om de vil gå videre med det og eventuelt kontakte selskabet. Problemet er, at danskerne ikke har styr på deres pension, og som mennesker er vi skruet sådan sammen, at når der er noget, vi ikke helt har styr på, sender vi det bare hen i et hjørne,« siger Marianne Thørs, der dog ikke mener, at selskaberne bare skal lave en ombytning for kunderne pr. automatik.»Det her er en smaddergod idé, og langt de fleste burde gøre det. Det rådgivnings-ansvar som selskaberne har, mener jeg ikke, at de har forvaltet ordentligt. De burde langt tidligere have været ude med et tilbud og en anbefaling til kunderne om, hvad de burde gøre,« siger Marianne Thørs.

I landets største pensionsselskab PFA er privatøkonom Carsten Holdum uenig.

»Jeg mener, vi har gjort nok, og vores sidste tiltag bliver at sende 62.000 breve ud til dem, som vi kan se, har størst fordel af det – blandt andet fordi de har de største depoter,« siger han.

PFA er et af de selskaber, der kun åbner for muligheden i »vinduer« af tre uger, mens andre selskaber har permanent åben for muligheden. Men det ville koste for meget, påpeger Carsten Holdum.

»Det ville give alt for meget arbejde, hvor anden produktion sættes til side. Når vi konverterer til aldersopsparinger fra gennemsnitsrente til markedsrente, giver vi samtidig et overførselstillæg med, og det skal beregnes millimeterpræcist i hvert tilfælde,« siger han.

Ifølge Carsten Holdum beskæftiger mellem 100 og 150 medarbejdere sig med omlægningerne, når et vindue er åbent.

I landets næststørste pensionsselskab Danica melder cheføkonom Jens Christian Nielsen også hus forbi og mener, at selskabet har gjort en stor indsat for at oplyse om muligheden, ligesom muligheden er permanent åben til og med september. Og han afviser, at kommercielle pensionsselskaber blot kan omlægge kundernes pensioner, som et par arbejdsmarkedskasser har gjort.

»Når vi ændrer på kundernes betingelser, skal den enkelte kunde tage stilling til det. Og der kan jo også være individuelle forhold, vi skal tage højde for,« siger han.