Tusinder af danske giftgrunde renses tidligst i 2019

Tusindvis af danske grunde, hvor der siver skadelig kemi ud i vandmiljø og natur, bliver tidligst renset i 2019.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring 30.000 danske giftgrunde og lossepladser vil tidligst blive renset i 2019. Det skriver Politiken.

Ifølge EUs såkaldte vandrammedirektiv skal udsivningen af forurenende stoffer til vandmiljø og anden natur stoppes, men regionerne har nok at gøre med de giftgrunde, hvor forurening er til fare for menneskers sundhed eller drikkevandet.

Og de har opgivet at få flere penge til opgaven, skriver avisen.

»Vi er klar til at drøfte økonomi med Miljøministeriet i 2019, når vi kender omfanget af denne opgave,« skriver formand for Region Syddanmark og regionernes talsmand på miljøområdet, Carl Holst (V), i en mail til Politiken.

Ifølge Politiken vil det koste næsten 700 millioner kroner at rense bare de ti dyreste giftgrunde, hvor der siver skadelige stoffer ud i naturområder, der er beskyttet af EU-reglerne.

I Danmarks Naturfredningsforening mener man, at regeringen skal sætte fart på processen ved at lade forureneren betale gennem en afgift på handel med kemikalier.

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen siger til Politiken, at foreningen foreslår en afgift på få øre per liter eller kilo.

Men det vil ifølge miljøminister Kirsten Brosbøl (S) være for dyrt at administrere. Hun siger til avisen, at der nu vil blive brugt 100 millioner kroner på en systematisk vurdering af problemet frem mod 2019, hvorefter man vil tage stilling til, hvad der skal gøres.