Tsunami af konverteringer under opsejling

Fastforrentede lån til bare 2 pct. vil ifølge boligøkonom sætte gang i en konverteringstsunami, når boligejere næste gang skal opsige lån i slutningen af april.

Villakvarter i Ballerup ejendomme, Aften, nat, belysning, ejendomsvuderinger Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Syv uger inden næste opsigelsesfrist for boligejere med fast rente er der allerede opsagt lån for over 21 mia. kr. Til sammenligning var der ved de to foregående opsigelsesfrister kun opsagt lån for 5-6 mia. kr. syv uger inden fristen. Det skriver Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea, i en pressemeddelelse.

Hun mener ligefrem, at der bliver tale om en konverteringstsunami.

"Det tyder på, at vi får den største konverteringsbølge i nyere tid. Det er kun ét kvartal siden, at konverteringsbølgen rullede sidste gang. På det tidspunkt nåede de samlede opsigelser op på 91 mia. kr., hvilket var det største beløb i 10 år. Men nu ser det altså ud til, at den rekord bliver kortvarig," skriver Lise Nytoft Bergmann.

Det største beløb siden 2005

Nordea forventer, at der i næste konverteringsrunde vil blive omlagt lån for mellem 100 og 110 mia. kr. Og holder det, vil det være det største beløb siden 2005, hvor de 30-årige 4 pct. lån kom på gaden for første gang, og afdragsfriheden tog fart.

Ifølge boligøkonomen skyldes den store konverteringsiver de nye 30-årige 2 pct. lån, der blev lanceret i januar. Mange boligejere nåede nemlig ikke med på vognen ved sidste opsigelsesfrist i slutningen af januar.

Kursen på det 30-årige 2 pct. lån med afdrag har siden begyndelsen af februar svinget mellem kurs 97,8 og 99,9, mens den afdragsfrie variant har ligget mellem 96,7 og 98,9.

Så meget kan man spare

Det er særligt interessant at hoppe med på konverteringsbølgen, hvis man har en rente på 3,5 pct. eller over. Nordeas beregninger viser, at man ved et lån på 1 mio. kr. med afdrag og en restløbetid på 27 år kan spare 190 kr. efter skat om måneden - og samtidig afdrage 570 kr. mere. Til gengæld stiger restgælden med 43.000 kr. grundet kurstab.

For et 2 pct. lån uden afdrag er der ca. 740 kr. at spare om måneden efter skat, mens restgælden stiger med 53.000 kr.

Hvis renterne bliver på det nuværende niveau, vil en konvertering fra 3,5 pct. til 2 pct. - trods stigende restgæld - være tjent hjem efter 2,5 år. Bliver renterne ved med at falde, kan der gå omkring 5 år og lidt længere, hvis det er et afdragsfrit lån.

Man skal derfor holde sig fra en omlægning, hvis man regner med at skulle sælge boligen inden for en kortere årrække.