Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Ikke alene har Tryg hævet prisen voldsomt til stor fortrydelse for flere af de største kundegrupper. Nu beskyldes de også for at svigte, når uheldet har været ude, og en bil skal repareres. Kritikken kommer fra DAF (Danmarks Automobilhandler Forening), der organiserer størsteparten af de autoriserede bilforhandlere og reparatører.
DAF har over en længere periode ligget i konflikt med landets største forsikringsselskab Tryg, som ifølge DAF er for fedtede, når det gælder reparation af skadede biler. Det kan i sidste ende gå ud over bilejerne og måske endda sikkerheden i de biler, som er blevet repareret:
»Hvis det her prispres fortsætter, vil man ikke kunne reparere kvalitetsmæssigt korrekt, og så går det klart ud over kunderne. Tryg bliver nødt til at genoverveje de priser, de tilbyder værkstederne og erkende, at skal de have kvalitet, så koster det også. Den erkendelse har de ikke i øjeblikket,« siger direktør for DAF Jens Brendstrup.
Udfaldet kommer, efter at Tryg gennem en længere periode har presset autoværkstederne hårdt for at spare på udgifterne til erstatninger. Ifølge Jens Brendstrup er der nu en risiko for, at skadede biler ikke bliver repareret efter bilfabrikkernes forskrifter. Det har Trygs taksatorer erkendt, men forsikringskæmpens indkøbsafdelings prispolitik er fortsat for hård til, at det er forsvarligt, mener han:
»Tingene kan ikke hænge sammen med det pres for at sænke timepriserne og give rabatter. Det er paradoksalt, når de har rekordoverskud på autoforsikringer. Det får de kun ved at tage for høje præmier og ved at presse værkstederne ud over det, som er rimeligt,« lyder det fra Jens Brendstrup.
Ingen arbejder gratis
DAF får opbakning fra FAI, der organiserer autolakererne i Danmark. Her mener adm. direktør Michael Nørregård, at forsikringsselskaberne generelt går for vidt i deres bestræbelser på at spare penge på bekostning af de bilreparationer, der skal foretages:
»Autolakererne fungerer typisk som underleverandører til autoværkstederne. Så vi kan sagtens mærke, at forsikringsselskaberne hele tiden presser prisen. Det er et stort pres, og vi undrer os over, at priserne på bilforsikring ikke følger med ned,« siger han.
Michael Nørregård vil ikke afvise, at der kan opstå situationer, hvor der spares på den sidste finish, inden bilen leveres til kunden:
»Ingen arbejder som bekendt gratis. Risikoen er, at man leverer et produkt, der ikke er så meget i top, som det kunne være, selv om autolakerere er stolte håndværkere, der ikke vil aflevere noget skidt.«
Hos FDM ser man klart, at reparationen af skadede biler kunne være langt bedre, end den er i dag. For bilistorganisationens undersøgelser viser, at der er fejl på ikke mindre end 80 pct. af de genopbyggede biler, som leveres tilbage til kunderne:
»Det kan være kosmetiske fejl som eksempelvis, at dørene ikke er tilpassede, der er fejl på lakken eller at bilens lys ikke virker. Vi finder fejl på 80 pct. af de biler, vi undersøger. Men vi kan kun krydse fingre for, at bilernes sikkerhed er i orden. For vi har desværre ikke mulighed for at splitte bilerne ad og se efter, om en stolpe er sat korrekt sammen, eller om der er brugt den rigtige type stål.«
FDM undrer sig
Per Alkestrup, juridisk chef i FDM, kender udmærket til den verserende krig mellem autoværkstederne og forsikringsselskaberne med Tryg i centrum, men han vil ikke udtale sig om, hvilken af parterne, der har ret:
»Vi står på sidelinjen og ser på, hvad der sker. Men vi har ingen dokumentation for, hvor meget autoværkstederne bliver presset. Vi vil bare nødig have, at en stakkels bilejer bliver gidsel mellem de to parter.«
Til gengæld undrer FDM sig også over, hvordan forsikringsselskaberne kan blive ved med at hæve præmierne på bilforsikring, mens skaderne falder:
»Vi kan også se, at antallet af skader og antallet af biltyverier falder, men præmierne falder ikke, og det kan undre én. Det tyder på, at konkurrencen ikke er effektiv nok, eller at kunderne ikke er skrappe nok til at indhente nye tilbud.«
I Tryg er kommunikationsdirektør Troels Rasmussen uforstående over for kritikken. Han hæfter sig ved, at kvaliteten er i top.
»Vi er det forsikringsselskab i Danmark, der har det tætteste samarbejde med autobranchen omkring at følge kvalitetskrav,« siger Troels Rasmussen og henviser til, at Tryg går foran den øvrige forsikringsbranche med en gruppe, der blandt andet har FDM, DAF og FAI som medlemmer, og hvis formål er at højne kvaliteten af reparationerne.
Blandt kvalitetsgruppens krav er bl.a., at der skal bruges originale reservedele eller dele af samme, dokumenterede kvalitet, og at der forlanges en importør-/bilproducentkrævet uddannelse eller tilsvarende.