Tryg afviser priskrig trods topresultat

Landets største forsikringsselskab er ikke klar til at gå i priskrig. Kunderne kan se frem til mere forskellige priser.

Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle af kunderne i landets største forsikringsselskab Tryg vil få lavere præmier i fremtiden. Men andre vil få forhøjet deres præmier, og der bliver ikke tale om nogen priskrig. Sådan lyder udmeldingen fra Trygs adm. direktør Morten Hübbe i kølvandet på dels et gyldent første kvartal for Tryg, dels en ny og billig bilforsikring fra konkurrenten Alka.

»Vores priser på bilforsikring ligger i dag på samme niveau som i 2008, så priserne er de facto sat ned med det, inflationen har ligget på,« siger Morten Hübbe.

Når den samlede præmieindbetaling falder, skyldes det, at danskere køber flere og flere af de helt små biler, som giver en mindre forsikringspræmie, fordi risikoen er mindre, oplyser han.

Men i Tryg - og flere af de andre forsikringsselskaber - er det den såkaldte mikrotariffering, der står øverst på to-do-listen. Og Tryg er godt i gang.

»Det er en taksering, hvor vi går tættere og tættere på kundens risiko. Nogle får en højere pris, nogle får en lavere pris, men det er både i kundens og vores interesse, at vi rammer prisen så rigtigt som muligt,« siger Morten Hübbe.

For de kunder, der står tilbage med en højere pris, fordi de f. eks. kan være mere udsat for indbrud eller vand i kælderen, tilbyder Tryg besøg af rådgivere i at sikre sig bedre. I bedste fald kan en sikring af boligen mod de ubehagelige ting udløse en rabat på præmien. I værste - og ifølge Morten Hübbe sjældne - tilfælde kan besøget udløse en præmiestigning, fordi risikoen er højere, end forsikringsselskabet var klar over.

På den anden side af skranken er Tryg også i færd med at forbedre driften, og det sætter sig i regnskabet for årets første kvartal som en fremgang på 39 procent i resultatet af forsikringsdriften. Målt på det forsikringsmæssige nøgletal combined ratio nåede Tryg ned på 90,3 i kvartalet, hvilket udtrykker, at Tryg tjener knap 10 kr. for hver 100 kr., der kommer ind som præmier. Resten går til erstatninger og omkostninger, og i det tilsvarende kvartal i 2012 lød combined ratio på 93,8.

Men Tryg har kun gennemført en fjerdedel af sine planlagte effektiviseringer, og ambitionen er at nå ned på 90 for hele 2013. Det svarer til en forrentning af egenkapitalen efter skat på 20 pct. - et svimlede højt tal i forhold til f. eks. bankerne, hvor en af de mest overskudsgivende blandt storbankerne, Nordea, sidste år nåede op på 11,6 pct. og har en ambition om at nå op på 15 pct.

For privatkundernes vedkommende nåede Tryg målet om en combined ratio i første kvartal efter et fald i både erstatningsudgifter og omkostninger. Trygs fremgang er nået på trods af, at præmieindbetalingerne skrumpede med 2,5 pct. i forhold til det tilsvarende kvartal i fjor.

»To tredjedele af fremgangen kommer fra effektivisering både internt og på skadeindkøb. Men vi har kun realiseret 240 mio. kr. af det samlede program på en milliard kr.,« forklarer Morten Hübbe.

I første omgang har Tryg trimmet sine omkostninger til bilreparationer efter skader, og det udbredes til erstatninger til bygninger, sundhed, indbo osv. Dertil kommer en trimning af organisationen, som ind til nu har omfattet finansfunktioner og kommer til at omfatte bl. a. it og kommunikation. Samlet skal programmet reducere Trygs skadeomkostninger med 700 mio. kr. og selskabets omkostninger med 300 mio. kr.