Trump-sejr sender populært dansk boliglån ud i kulden

Valgsejren til Donald Trump får nu betydning for danske boligejere. Kursen på det afdragsfrie fastforrentede 30-årige lån til to procent er røget så langt ned, at Realkredit Danmark har fjernet det fra hylderne.

Foto: CARLO ALLEGRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Valget af Donald Trump til USAs næste præsident har fået de danske realkreditrenter til at stige så meget de seneste dage, at det populære fastforrentede 30-årige lån til to procent uden afdrag nu er sat ud af spillet.

Når renterne stiger, falder kurserne nemlig. Og siden præsidentvalget er kurserne på de fastforrentede 30-årige obligationer faldet med omtrent 2 kurspoint. Det har fået Realkredit Danmark (RD) til at ændre i sine generelle låneanbefalinger.

intensiverer jagten på lavere renter

»Vi anbefaler nu det 30-årige afdragsfrie 2,5 procent-lån for de låntagere, der ønsker fast rente og afdragsfrihed. Med en aktuel kurs tæt på 94 vurderer vi, at kurstabet nu er for stort på det afdragsfrie to procent-lån,« skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i RD, i en kommentar.

Varianten med afdrag er dog fortsat at finde på hylderne hos RD, da kursen aktuelt ligger omkring 95,4.

»Vi fastholder endnu det 30-årige to procent-lån med afdrag som vores primære anbefaling frem for det tilsvarende 2,5 procent-lån, da det er billigere over tid og har en lidt større kursfølsomhed, der beskytter friværdien i boligen bedre i tilfælde af fremtidige rentestigninger,« skriver han.

»Vi ved dog rent erfaringsmæssigt, at de danske låntagere har et stort fokus på kurstab, og i praksis betyder den seneste tids udvikling, at vi nok vil se flere låntagere, der vælger 2,5 procent-lånet med afdrag frem for to procent-lånet med afdrag.«

Renteudviklingen har også betydet, at det 30-årige 2,5 procent-lån med afdrag er tilbage på lånehylden samt det 20-årige to procent-lån og det tiårige et procent-lån.

»Det var ellers ventet, at valget af Donald Trump ville have fået de danske realkreditrenter til at falde, da den økonomiske usikkerhed ville være stigende, og dermed en umiddelbar søgning mod finansielt sikre havne som danske realkreditobligationer. De finansielle markeder sadlede imidlertid hurtigt om efter valget, og fokus er nu i stedet på, at en mere ekspansiv finanspolitik  samt skattelettelser kan øge den økonomiske aktivitet og øge det underliggende inflationspres,« skriver Christian Hilligsøe Heinig.

Han forventer desuden, at rentestigningerne vil sætte en dæmper på den senere tids store konverteringsaktivitet.

»De seneste to kvartaler har budt på nogle pæne konverteringsbølger på i omegnen af 50 milliarder kroner pr. kvartal. Den seneste konverteringsrunde var især drevet af konvertering fra tre procent-lån ned i rente. Men de lavere kurser betyder nu, at vi generelt set ikke anbefaler låntagere med fastforrentede 30-årige tre procent-lån at konvertere ned i rente,« skriver han.