Trods større skattegevinst: Slet ikke sikkert at boligpriserne vil stige

Udlejning via Airbnb er med til at presse boligpriserne op i de større byer. Men om et øget fradrag for udlejning, som regeringen foreslår, vil presse priserne endnu mere op er usikkert. Det afhænger af, om flere begynder at betale skat af indtægterne fra udlejen.

Virkningerne på boligpriserne er usikre ved øget fradrag for udlejning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udlejning via Airbnb og andre bureauer er med til at presse priserne på ejerlejligheder i København op, men det er langt fra sikkert, at regeringens seneste forslag med øget fradrag for udlejning vil gøre det samme.

Regeringen vil give danskerne et øget fradrag, hvis de lejer deres bolig ud. I dag er fradraget på 24.000 kr. om året, og det vil regeringen sætte op til 36.000 kr. om året. Men betingelsen for at få det større fradrag er, at man udlejer via et bureau, som samarbejder med Skat.

Boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann fremhæver, at med indberetningen kan det være, at der er nogen, som går fra ikke at betale skat af deres udlejning og til at betale skat.

»Airbnb er med til at presse priserne på ejerlejligheder i København op. Men hvis vi går fra en tilstand, hvor der ikke betales skat af udlejen til, at der betales skat, vil det ikke have samme effekt,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun fremhæver, at man ved at udleje ens lejlighed får man et tilskud til huslejen, og det gør det billigere at bo i den enkelte bolig.

»Konklusionen er, at det at man får et større fradrag ikke behøver at presse priserne, da nogen, som tidligere har undladt at betale skat, fremover vil gøre det,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Cheføkonom hos Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig er enig i betragtningerne fra Lise Nytoft.

»Det er svært at sige, hvad effekten på priserne vil være af det større fradrag. Isoleret giver forslaget en øget mulighed for at få fradrag ved udlejning. Det gør det mere attraktivt at få dækket ens boligudgifter på den måde,« siger Christian Hilligsøe Heinig

»Herefter er det spørgsmålet om det vil få flere til at indberette. Det er et område, der ikke er særlig godt belyst med. Vi ved ikke, hvor mange der opgiver deres lejeindtægt, men det større fradrag øger incitamentet til at få registreret ens udlejning,« siger Christian Hilligsøe Heinig

Det er fortsat usikkert, om Airbnb vil være med til at indberette til Skat. Regeringen har tidligere arbejdet på at lave en frivillig aftale med Airbnb, men det er foreløbig ikke lykkedes.