Trods lille stigning i juli er københavnske lejligheder på nedtur

Lejlighederne i København og Gentofte har tabt mest værdi over det seneste år af alle boligtyperne i hovedstadsområdet - også selv om de københavnske lejligheder steg lidt i juli.

Københavns lejligheder peger nedad på trods af den meget lave rente. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren

I julis sommervarme steg de københavnske lejligheder en lille smule i pris: 0,2 procent til en gennemsnitspris på 3,245 mio. kroner for en 80 kvadratmeter. Men den lille stigning kommer efter to måneders fald, og over det seneste år er lejlighederne i både København og Gentofte faldet med to procent - det største fald på boligmarkedet i hovedstadsområdet, oplyser Boligsiden.

Huse i byen København by og Københavns omegn er steget med henholdsvis 1,4 og 2,7 procent over det seneste år - men efter små prisfald i juli.

Samtidig med de friske boligpriser har en rekordlav rente gjort sit indtog på boligmarkedet. Torsdag åbner realkreditselskaberne for 30-årige lån med en fast rente på 0,5 procent - mere end en halvering af renten på det toneangivende lån, som i begyndelsen af året var på to procent.

Men rentefaldet har ifølge cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig i Realkredit Danmark endnu ikke udløst et større skifte i prisniveau på boligmarkedet.

»Huspriserne fortsætter med at stige i et behersket tempo, og tendensen til en sidelæns bevægelse til svage prisfald på markedet for ejerlejligheder i landets største byer synes heller ikke at være brudt. I første omgang skal vi dog huske på, at det typisk tager lidt tid før, at et fald i renterne slår igennem i den reale økonomi og på boligmarkedet, og det betyder også, at vi ikke har set den fulde priseffekt af rentefaldet endnu,« skriver han i en kommentar til boligpriserne.

En af årsagerne til, at den faldende rente ikke slår fuldt igennem, er, at skrappere regler for långivning betyder, at gældsfaktoren i forhold til indkomst spiller en vigtig rolle.

»Det betyder med andre ord, at der er skabt et mere stabilt anker mellem boligens pris og potentielle boligkøberes indkomst. Det er set med vores øjne en fornuftig udvikling. Vi frygter derfor heller ikke, at rentefaldet kan bidrage til en fornyet prisfest på markedet for ejerlejligheder i den kommende tid,« skriver cheføkonomen.

Desuden vil høj byggeaktivitet og den kommende boligskattereform, der forventes at gøre det dyrere at eje en lejlighed, være med til at lægge en dæmper på markedet for ejerlejligheder især i København, påpeger han.

Her er lejlighederne faldet mest på et år:

  • Esbjerg: -10%
  • Aalborg: -3%
  • Fredensborg: -2%
  • København: -2%
  • Gentofte: -2%

Her er lejlighederne steget mest på et år:

  • Vejle: 16%
  • Køge: 16%
  • Furesø: 13%
  • Odense: 10%
  • Slagelse: 9%

De nye boligpriser har ikke fået Realkredit Danmark til at ændre forventninger til fremtiden. Prognosen siger, at huspriserne generelt stiger med cirka 2,5 til 3,5 % både i år og til næste år.

I Arbejdernes Landsbank forventer økonom Anders Overvad, at der vil være modvind til lejlighederne det kommende år.

»Når det særligt er lejlighederne i de store byer, der falder i pris, skyldes det flere faktorer. Strammere lånekrav, massivt nybyggeri, usikkerhed omkring boligskatter og et prisniveau hvor få kan være med, har alt sammen være med til at give modvind til priserne. Når priserne ikke falder mere, skyldes det at renterne har været faldende det sidste år, og det har været med til at holde hånden under priserne. Ser vi fremad over det kommende år vil der stadig være modvind til lejlighedspriserne fremover, men da vi ikke forventer nævneværdige rentestigninger, vil lave renter fortsat være med til at holde hånden under priserne,« skriver han i en kommentar.

For det øvrige boligmarked forventer Anders Overvad et godt år med mange faktorer, der understøtter boligmarkedet. Beskæftigelsen stiger, renterne er lave og boligbyrden er historisk lav på grund af de lave renter. Derfor forventer han også, at huspriserne vil fortsætte op med omtrent tre procent på landsplan.