Trecifret milliardregning nærmer sig danske bankkunder

En frygtet milliardregning til danske banker er rykket nærmere, skriver dagbladet Børsen, der er kommet i besiddelse af et notat fra den magtfulde Basel-komité. En regning, som i sidste ende kan havne hos forbrugerne.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Feldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Basel-komitéen, som består af 28 medlemmer fra en række centralbanker, vil ifølge notatet forsøge at lægge det såkaldte gulvkrav, et minimumkrav for, hvor meget kapital banker og realkreditinstitutter skal holde som sikkerhed til eventuelle tab, på 75 pct.

»Det vil være dårlige nyheder for danske boligejere, hvis det bliver tilfældet. Nu skal man jo notere sig, at der ikke blev nået en endelig forståelse på det seneste møde i komitéen, og at der er en diskussion, der skal gøres færdig i januar. Men vi havde håbet på en løsning, der lå tættere på det udgangspunkt, vi kom med,« siger direktør i Finansrådet, Ulrik Nødgaard, til Børsen.

Ifølge tidligere beregninger fra Finansrådet ville et gulvkrav på 80 pct. betyde, at danske banker samlet set ville mangle 130 mia. kr. Et trecifret milliardbeløb som i sidste ende skal betales af kunderne gennem markant dyrere lån.

Planen skal præsenteres for Basel-komitéens øverste organ i starten af januar. Inden kravene kan blive gyldige, skal de igennem Europa-Kommissionen, som afgør, hvorvidt de skal i lovgivning. EU's finanskommissær, Valdis Dombrovskis, har dog tidligere været skeptisk overfor høje kapitalkrav til banker, skriver Børsen.