Tre ud af fire lader opsparing i LD stå

Syv ud af ti danskere siger aktivt nej til at få udbetalt deres opsparing i Lønmodtagernes Dyrtidsfond, når de bliver 70 år. Fonden kommer derved til at leve længere end beregnet.

LD giver solide afkast på opsparingen, og det får mange danskere i pensionsalderen til at vente med at hæve pengene. Det betyder, at LDs formue skrumper langsommere end forventet – og dermed er levetiden for LD forlænget. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nej tak. Behold bare pengene nogle år endnu.

Danskerne ønsker ikke at få deres opsparing i Lønmodtagernes Dyrtidsfond udbetalt, selv om de fylder 70 år og for længst har taget fat på livet som pensionist. Næsten tre ud af fire danskere beder aktivt LD om at lade deres opsparing stå, når de runder det skarpe hjørne.

Solide afkast på opsparingen gør det til en god forretning at vente med at hæve pengene, og det får den store pengetank til at udskyde tidspunktet for, hvonår den ikke længere eksisterer.

I de seneste tre år har LD haft en samlet udbetaling til medlemmerne på 11 mia. kroner, men omvendt har pengetanken haft så meget held med investeringerne i specielt aktier, at formuen stik mod forventningerne er vokset og sidste år kom op på lige under 54 mia. kroner.

Tidligere lød spådommen, at LD ville være under afvikling allerede i år og i 2022 have en formue på kun 16,4 mia. kroner. Nu lyder beregningen, at LD om otte år stadig vil have 24,5 mia. kroner af danskernes opsparing under forvaltning.

»Vores udbetalinger er rimeligt forudsigelige og styrbare. De følger et stabilt mønster, hvor folk tager pengene ud senere og senere. Det betyder, at rygtet om vores snarlige død og afvikling er stærkt overdrevne. Op mod 70 pct. af vores 70-årige medlemmer beder aktivt om at undgå udbetaling af midlerne. Vi har en fornemmelse af, at det skyldes, at folk mener, at det er en god forretning af lade dem blive stående i LD, indtil de skal bruge dem nogle år efter. Med den udvikling bliver det sværere at sætte en udløbsdato på LD, siger direktør i LD Dorrit Vanglo.

»Det er et mål for os, at vi kan tilbyde medlemmerne et pensionsprodukt, der er bedre end de almindelige opsparingskonti, man får tilbudt. Det mål er nået,« siger Dorrit Vanglo.

LD blev oprettet i 1982, da man indefrøs en dyrtidsportion. Det betyder, at alle, der havde fuldtidsjob fra 1977 til 1979, har en fuldtidskonto og derved 120.000 kroner til gode. Fonden får ikke tilført nye betalinger, og ingen er tvunget til at lade pengene stå i LD. Fra man er 60 år, kan man få opsparingen udbetalt. Før den alder kan man få opsparingen udbetalt eller overført til en anden pensionsordning. Den mulighed er der stort set ingen, der gør brug af.

Men selv om formuen vokser, falder antallet af medlemmer i LD. Mere præcist med mellem 35.000 og 40.000 om året. Det betyder, at LD er nødt til at planlægge investeringerne, så der er kontanter nok på bankbogen til at klare udbetalingerne.

LD har derfor været nødt til at ændre strategi og lade en stor del af formuen stå i likvide aktiver. Det har haft den konsekvens, at LD i stigende grad er gået væk fra at sætte penge i mindre danske virksomheder. Nu er blikket vendt mod store danske aktier og derudover det globale aktiemarked. Det giver mulighed for bedre afkast end obligationsinvesteringer, men omvendt er det forbundet med en større risiko.

»Det er klart, at hvis vi får et dårligt aktieår, får vi også mindre gode investeringsresultater. Når det gælder de globale aktier er målet, at vores afkast skal være knap så godt, når markedet buldrer af sted. Omvendt når markedet er mere surt, skal vi ikke have lige så mange hug som andre,« siger Dorrit Vanglo, der påpeger, at LD har outsourcet alle fondens investeringer.

For nylig blev det blandt andet afgjort, at det over de kommende år er Carnegie Asset Management, der skal stå for at investere i danske aktier for LD.

Direktør i Willis Søren Andersen er enig i, at LD har gjort det fornuftigt på investeringsfonden gennem mange år. Han håber samtidig, at danskernes beslutning om at lade pengene stå hos LD sker efter grundige overvejeler og ikke bare som tilfældigheder.

»Dét, at mange lader deres penge stå hos LD, håber jeg er et udtryk for, at folk planlægger, hvor de vil have deres pensionsopsparing udbetalt. Når man går på pension, skal man sætte sig ned og finde ud af, hvilke ordninger man har og herefter planlægge, hvordan det bedst kan betale sig at få pengene udbetalt – også rent skattemæssigt. I den sammenhæng kan det godt være fornuftigt at udskyde nogle af udbetalingerne,« siger Søren Andersen.