Tre ting du SKAL huske, hvis du vil udleje din ejerbolig

Uanset om det er på grund af en rundrejse i østen eller en midlertidig forflyttelse til den modsatte ende af landet, så kan man finde sig selv i en situation, hvor man gerne vil leje sin ejerbolig ud.

Arkivfoto: Lejligheder med bådplads på Christianshavn. Læs vores tre gode regler her, hvis du skal udleje en lejlighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men som mulig udlejer skal man være opmærksom på en række parametre, fordi man begiver sig ud på en del af boligmarkedet, hvor det i vidt omfang er lejeren, der bliver beskyttet.

Boliga Lejnu har derfor samlet en række gode råd til dig, der skal udleje din ejerbolig.

Sæt huslejen rigtig

Hvis din ejerbolig ligger i en af de større byer, kan der være stor forskel på, hvad du kan tage - og hvad du må tage.

Får du sat huslejen for højt, risikerer du en tur i huslejenævnet - og så vil du skulle betale alt det, der er opkrævet for meget, tilbage.

Det er dog - mod et gebyr -  muligt at få godkendt huslejen:

- Man kan få en forhåndsgodkendelse af huslejen fra det lokale huslejenævn, og så behøver man ikke frygte, at den senere bliver vurderet til at være sat for højt, siger Christina Eiby, produktansvarlig for Lejnu.dk.

Dog kan du sætte huslejen frit, hvis din ejerbolig er bygget efter 1991 - så længe den ikke er i et "åbenlyst, urimeligt høj leje".

Sæt en tidsbegrænsning på lejemålet

Medmindre du har planer om at bliver udlejer permanent, er det vigtigt at få skrevet ind, at lejemålet har en udløbsdato. Men det er også et punkt, som volder mange kvaler for kommende udlejere:

- Vi kan se, at rigtig mange helt almindelige mennesker har svært ved at overskue de mange regler, der er for tidsbegrænsning af lejemål. Så det kan være penge godt givet ud at få professionel rådgivning, der kan tage højde for ens konkrete situation, siger Christina Eiby.

Husk også, at din lejer altså skal flytte med det samme, når tidsbegrænsningen - og dermed lejemålet - ophører.

Tjek boligen, når lejer flytter ind og ud

Det virker åbenlyst at gennemgå boligen, men det er rigtig vigtigt, at det bliver gjort grundigt. Få derfor lavet både en ind- og udflytningsrapport.

- Hvis der så er skader, kan man let konstatere, om de har været der hele tiden eller ej. Det kan også være en god ide at tage telefonen frem og knipse et par fotos og vedlægge dem til rapporten, siger Christina Eiby.

Det er dog ikke det eneste dokument, du skal have lavet. Det er også vigtigt at få skrevet en inventarliste, hvis du udlejer din bolig med dine møbler - eller bare nogle af dem.

- Du skal altså have skrevet ned, at der var 10 knive, tre spisebordsstole og en sofa. Så opstår der ikke uenighed om, hvad der nu også var i lejligheden, da lejer flyttede ind, siger Christina Eiby.