Tre boligeksperters bud: Pas på markedets mange ubekendte

Boligejerne ser frem til stigninger i grundskyld og ejendomsskat, når de fastfrosne vurderinger så småt tør op. Men hvad betyder de varslede skattesmæk egentlig for markedet, og er det klogt at slå til nu, hvis drømmeboligen er på markedet. Boliga har spurgt tre uvildige boligeksperter, hvordan det går i Danmark.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det skriver Boliga.

Der findes næsten ikke noget, der kan få boligejerne rundt om i landet til at ryste mere i bukserne end tanken om at komme til at sidde dyrere i det.

Ord som 'grundskyld', 'ejendomsskat' og 'stigning' nævnes for øjeblikket hyppigt i samme sætning. Samtidig får vi at vide, at boligmarkedet visse steder buldrer derudaf med stort set samme kraft som i 00'erne.

Så hvordan går det egentlig på boligmarkedet lige nu, er det tid til at købe, sælge eller tøve?

Boliga har spurgt tre uvildige boligeksperter, om hvad tidens palaver, de forestående nye ejendomsvurderinger og grundskylden betyder for boligmarkedet.

Jens Lunde, lektor emeritus i boligøkonomi, Copenhagen Business School

»Du skal ikke købe, hvis du ikke har pengene. Det er en selvfølgelighed - det er bare sjældent, at folk retter sig efter den.«

»Men som markedet er lige nu, er det vigtigt, at man har en pæn udbetaling, for der er en stribe ubekendte: de kommende vurderinger, om skattereglerne for ejerboliger bliver strammet, størrelsen og tidspunktet for de kommende rentestigninger, og dertil hvor kraftigt disse ændringer vil slå igennem på boligpriserne.«

Der er selvfølgelig en forskel på, om du køber hus i Løgumkloster eller i Lyngby, men ejendomsvurderingerne kommer til at stige både for lejligheder og huse. Vurderingerne er allerede højt oppe i de dyre områder i hovedstadsregionen, og yderligere forhøjelser vil kunne udløse boligprisfald.

Har du allerede  sat dig for hårdt, kan det blive blodigt, hvis du eksempelvis skal skilles og derved er tvunget til at sælge, og ejendommens værdi er faldet.

Man kan sige, at det altid er et godt tidspunkt at købe, og at det aldrig er et godt tidspunkt at købe. Det afhænger helt af ens placering i livsforløbet. Selvfølgelig skal man have et sted at bo, men det er klart, at det er bedre at slå til, hvis man ved, at priserne ligger i et nogenlunde stabilt leje, men det ved vi slet ikke lige nu.

Morten Skak, lektor i økonomi, Syddansk Universitet

» Status lige nu er, at det har gået godt i lang tid, og at der er en større spredning på markedet, end vi har set før.«

I de store byer er det hedt og hidsigt, og på landet falder markedet nogle steder.

Lige nu er ejendomsvurderingerne ved at komme tæt på - i og omkring byerne vil folk komme til at betale betydeligt mere i ejendomsskat, end de gør i dag.

Det fylder selvfølgelig meget i pressen og i folks bevidsthed og får - helt naturligt - køberne til at tænke sig mere om, inden de handler, og det kan komme til at lægge en dæmper på markedet.

Omvendt har regeringen i 2025-planen sat nogle penge af, som de husejere, der har betalt for meget, selvfølgelig skal have tilbage.

Men der er også sat nogle af som en tryghed - et slags plaster på såret - til dem, hvor ejendomsvurderingerne skal op og matche de rigtig høje markedsværdier.  Det kan give en positiv effekt, fordi man derved undgår en choktilstand de steder, hvor skatten kommer til at stige rigtig meget.

Men 2025-planen er svær at greje, og det hele vil afhænge af, hvordan det nye system kommer til at se ud, og det skal man selvfølgelig have for øje på dagens marked.

Curt Liliegreen, direktør, Boligøkonomisk Videnscenter

»Markedet er todelt - storbyerne klarer det rigtig godt, priserne stiger og salgstiden falder.«

Der er også nogle landkommuner, hvor det går fremad, men for mange går det den forkerte vej, salgstiden går op, hvis husene overhovedet kan sælges.

Lige nu ved vi, at der er et nyt vurderingssystem på vej, der skal gøre op med de helt fiktive vurderinger, der undervurderede vækstområderne og overvurderede udenfor.

Men vi ved ikke, hvordan det kommer til at se ud.

Vi ved, at skattestoppet og skatteloftet kan få en betydning for, hvor meget skatterne overhovedet kan stige, ligesom den rekordlave rente og fradraget selvfølgelig også spiller en rolle for markedets udvikling.

Alle de her uklarheder er selvfølgelig et problem og kan komme til at betyde en opbremsning på markedet. Det er dog i sig selv ikke usundt. Det viser bare, at priserne ikke kan vokse ind i himlen.

Det helt store problem er, hvis folk ikke er opmærksomme på alle de ubekendte, og på at stigningen ikke bare rammer de næste par år men de næste mange år.

LÆS MERE