Travlhed før lukketid: Absolut sidste udkald for nyt boliglån

Det er en hektisk dag rundt i landets banker og realkreditinstitutter. Når klokken slår 16, udløber fristen for at opsige lån for tusinder af boligejere.

Nu udløber fristen for at opsige boliglån for tusinder af boligejere. Arkivfoto: Kasper Palsnov/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Det gælder både dem med fastforrentede lån, som gerne vil hoppe med på konverteringsbølgen og sikre sig en lavere rente, samt boligejere med flekslån der udløber 1. januar.

»Der er travlt her op til fristen. Vi har rigtig meget at se til. Vi anbefaler derfor altid, at man ikke skal komme i sidste øjeblik. Men hvis man vil nå det, skal man tage fat i sin bankrådgiver eller den afdeling, man er tilknyttet,« siger Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit, som også ejer Totalkredit.

Hvor stor konverteringsbølgen bliver i denne omgang, er det endnu for tidligt at sætte præcise tal på, da boligejerne har frem til lukketid til at beslutte sig. Men til og med i fredags var der opsagt fastforrentede lån for knap 43 milliarder kroner.

»Der er ingen tvivl om, at tallet vil vokse en tand yderligere, da boligejerne også i dag kan nå at opsige deres fastforrentede lån. Vi får en konverteringsbølge nogenlunde på niveau med det forrige kvartal – altså i et leje på 45-50 milliarder kroner for sektoren som helhed,« siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark (RD).

Hos Nykredit er forventningen et sted mellem 50-55 milliarder kroner, mens BRF Kredit sætter barren lidt højere.

»Det vil ikke overraske mig, hvis konverteringerne i denne omgang samlet på hele markedet kommer i nærheden af 50-60 milliarder kroner. I hvert fald må vi regne med at udbetalingerne til kvartalsafslutningen bliver rekord for i år,” siger boligøkonom Mikkel Høegh.

Den store interesse for at omlægge fastforrentede lån skyldes, at  to procent-lånet er i spil til en forholdsvis attraktiv kurs. Lånet har især fået meget opmærksomhed fra låntagere med fastforrentede tre procent-lån, der tegner sig for næsten halvdelen af konverteringsaktiviteten, oplyser RDs cheføkonom. Aktiviteten er dog løjet af i forhold til forventningerne.

»Den seneste tids kursfald på de fastforrentede obligationer har formentlig dæmpet noget af interessen for at sætte en ekstra stærk slutspurt ind hos boligejerne,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Også Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea kredit, peger på, at de stigende renter og dermed faldende kurser har gjort det mindre attraktivt at konvertere.

»Kursen på de lange fastforrentede lån er faldet med knap to kurspoint den seneste måned, og det betyder, at det er de boligejere, der omlagde deres lån i slutningen af september, der har gjort den bedste handel,« siger hun.

Rentestigningen skyldes en kombination af stigende inflationsforventninger, generelt gode økonomiske nøgletal og en begyndende spekulation om, hvornår ECB vil påbegynde at aftrappe deres igangværende opkøbsprogram, forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Jeppe Borre understreger, at det er vigtigt, at man ikke bliver renteblind, fordi kursen er faldet fra 99 til 97 i løbet af en måneds tid.

»Det betyder selvfølgelig noget, men kurs 97 er stadig rigtig godt, og en nedkonvertering kan bestemt stadig være attraktiv,« siger han.

Som det ser ud nu, er de bedst stillede dem, der var tidligt ude og sagde deres lån op allerede for en måned siden og låste kursen fast, mens den var i 99.

»Det koster noget at låse kursen, og jo længere tid man gør det, jo mere koster det. Men i det her tilfælde havde pengene været godt givet ud,« siger Jeppe Borre.

Låser man kursen fast nu, koster det omkring 0,6 kurspoint. Hvis man ikke låser den fast, er det kursen per 1. januar, der gælder.

»Vi har før set, at kursen er faldet med ni kurspoint på halvanden måned. Derfor anbefaler vi en fastkursaftale. Også til dem, der har opsagt lånet, men endnu ikke har låst kursen. Selvfølgelig kan kursen også nå at stige, men det er en risiko, man ikke bør jagte,« siger Jeppe Borre.

Faktisk er renterne de seneste dage steget så meget, at 2,5 procent-lånet er i spil igen, fremhæver Mikkel Høegh.

»Det at renten er steget lidt kan få flere til at vælge at stå åben. Det kan vi ikke generelt anbefale, selvom at det ikke kan udelukkes, at renterne falder igen på et tidspunkt. Generelt er vores forventning, at renterne vil være stigende,« siger han.

Også blandt boligejere med flekslån, der udløber per 1. januar, er der interesse for at udnytte det generelt lave renteniveau til at binde renten fast i længere tid.

»I forhold til de aktuelle lånetendenser omkring profilskifte, så tyder vores foreløbige tal på, at især F5-lånet oplever en stor tilgang fra låntagere med F1-lån og F3-lån. Ser vi på vores foreløbige data, har lån for omkring 4,2 milliarder kroner skiftet fra andre flekslån til F5 – heraf kommer 1,3 milliarder kroner fra F1, mens cirka 2,4 milliarder kroner kommer fra F3,« siger Christian Hilligsøe Heinig.