Trængte boligejere er historisk sårbare

Flere af landets boligejere risikerer at blive hårdt ramt på økonomien i den kommende tid.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter den første rentestigning i tre år står landets boligejere i en historisk sårbar situation, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Årsagen er stærkt stigende forbrugerpriser, beskedne lønstigninger og nye skatter kombineret med en giftig cocktail af høj gældsætning hos husholdningerne og en rekordhøj andel af de mest risikobetonede boliglån.- Vi kommer til at mærke det på en måde, som vi ikke har prøvet før, siger Las Olsen, privatøkonom hos Danske Bank, til Jyllands-Posten.

- Det rammer på et tidspunkt, hvor en stor gruppe boligejere kun lige kan klare dagen og vejen.

Nationalbanken hævede i går den toneangivende udlånsrente et kvart procentpoint til 1,30 procent som svar på Den Europæiske Centralbanks rentestigning tidligere på dagen.Det er startskuddet til en serie af stramninger, som vil bringe renten på et 1-årigt rentetilpasningslån til omtrent 3,5 procent i slutningen af næste år fra 1,5 procent i dag, vurderer Jyske Bank over for Jyllands-Posten

Stigningerne kommer til at gøre meget ondt på dem, der har indrettet deres økonomi til de sidste års lave renter, mener eksperter.

'

Lægger man de ekstra renteudgifter oven i de stærkt stigende forbrugerpriser, beskedne lønstigninger og nye skatter, vil den typiske danske familie lide et fald i sit rådighedsbeløb de næste to år, viser beregninger fra Danske Bank.

Sammenholdt med et faldende offentligt forbrug kan det spinkle økonomiske opsving komme under pres, mener nogle økonomer. Boligmarkedet står til to år med mindre fald, mener Danske Bank.

/ritzau/